Ким Чен Ун: САЩ искат да ангажират Северна Корея, но не знаят как

...
В продължение на десетилетия Западът - и особено Вашингтон -
Коментари Харесай

В продължение на десетилетия Западът - и особено Вашингтон - си задаваха въпроса: как решавате ли проблем като Северна Корея?

Сега може да е по-неотложно от всякога, тъй като строго санкционираните режими на Ким Чен Ун и Владимир Путин навлизат в това, което изглежда е нова ера на приятелство. Но на САЩ изглежда им липсват идеи.

Подробностите за всяка сделка, която Москва и Пхенян може да са сключили, са оскъдни, но най-големите опасения са относно възможността Русия да споделя технологии, особено свързани с балистични ракети или ядрени подводници системи.

Досега Вашингтон отговаряше с подигравателни удари - г-н Путин е толкова отчаян, че "моли" нация парий за помощ и трябваше да пътува "шапка" в ръка" в цялата му страна - и предупреждения за сериозни и все още неуточнени последствия.

Но в американския икономически инструментариум не е останало много за лобиране в Северна Корея. Както се пошегува един репортер от Държавния департамент, може да има магазин или два на ъгъла в Пхенян, които не са били насочени, но това е всичко.

И така, как може президентът Джо Байдън, който беше зает да изгражда съюзи, за да се противопостави на Китай, да привлече непостоянния севернокорейски лидер на масата?

Здравейте, точка

По време на посещение в Сеул през май миналата година президентът Байдън беше попитан от репортери дали има някакво съобщение за г-н Ким. Той отговори: "Здравейте. Точка."

„Ако г-н Байдън наистина е бил отворен за разговори, както изглежда предполага Държавният департамент, това беше забавен начин да го покажем“, каза Франк Аум, експерт по Североизточна Азия от Института за мир на САЩ.

Той казва, че това е още една пропусната възможност: „Поредица от грешни стъпки и пропуснати възможности от двете страни през последните седем десетилетия кумулативно доведоха до неразрешимата ситуация, която имаме днес."

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР