В продължение на десетилетия тя се бори да гарантира, че

...
В продължение на десетилетия тя се бори да гарантира, че
Коментари Харесай

Испанка стана първият депутат в Европа със синдром на Даун

В продължение на десетилетия тя се бори да подсигурява, че хората с интелектуални усложнения са част от диалога. Мащабът на постигнатия от нея прогрес стана забележим, когато Мар Галсеран стана първият испански народен представител със синдром на Даун.


" Това е невиждано ", сподели 45-годишната жена пред " Гардиън ". " Обществото стартира да вижда, че хората със синдрома на Даун могат да допринесат доста. Но пътят е доста дълъг ".

Нейният героизъм се приготвя от десетилетия. Когато Галсеран е на 18 години, тя се причислява към консервативната Народна партия (НП), привлечена от това, което тя разказва като прегръдка на традициите.

Бавно си проправя път нагоре по партийния уред. Ангажираността ѝ се отплаща през май предходната година, когато е добавена като 20-то име в листата с претенденти, които Политическа партия издига на районните избори във Валенсия.

Скоро по-късно се появява новината, че Галсеран е получила място в районния парламент. " Добре пристигнала, Мар ", написа в обществените мрежи водачът на Национален парк в района Карлос Мазон. " Страхотна вест за политиката, която преодолява бариерите ".

Постижението катапултира Галсеран на върха в редиците на шепата хора със синдрома на Даун, които са преодолели бариерите, с цел да влязат в света на политиката. През 2020 година Елеонор Лалу стана първият човек с генетичното заболяване във Франция, определен на обществена служба, като член на градския съвет в северния град Арас, а ирландецът Финтан Брей беше приветстван за това, че е влезнал в историята, откакто през 2022 година беше определен на политическа позиция в страната.

В Испания пътят на Галсеран в политиката беше проправен от Анхела Бачилер, която през 2013 година стана първият в Испания градски консултант със синдрома на Даун в северния град Валядолид.

Според испанската федерация на синдрома на Даун обаче Галсеран може да е първият в Европа, който влиза в районен или народен парламент.

" Не сме чували за никой различен ", споделя Агустин Матия Амор от Даун Испания. " Това е голяма стъпка напред и образец за същинско приобщаване. "

Той побърза да означи, че достижението е отражение и на десетилетията, които Галсеран е прекарала в работа за възстановяване на статута на хората със синдром на Даун в Испания. В продължение на повече от 20 години Галсеран е работила като държавен чиновник във Валенсия, като напоследък е пособия за изработването на политика за приобщаване, като към това се прибавят и четирите години, прекарани отпред на Asindown, валенсианска организация, отдадена на подпомагането на фамилии с деца със синдром на Даун.

" Това е по едно и също време чудесна вест и самопризнание за нейната работа и многочислените начинания, в които е взела участие ", сподели Матия Амор. " Това е добър образец за това какво е допустимо ".

Въпреки че клетвата на Галсеран през септември беше приветствана от испанските медии, тя съобщи, че реакциите в интернет са били смесени. " В обществените медии може да се намерят най-различни неща ", сподели тя. " Има хора, които ме поддържат. Но има и други, които считат, че не съм способна. Но това са хора, които не познават нито мен, нито произхода ми ".

Докато се среща с новата си роля, тя я разказва като голяма отговорност. " Искам да се науча по какъв начин да го върша добре, за валенсианците и по-важното - за тези от нас, които имат разнообразни качества ".

В последна сметка тя се надява, че наличието ѝ в районния парламент ще помогне за премахването на многочислените предубеждения, които не престават да битуват в обществото, изключително когато става въпрос за хората със синдрома на Даун.

" Искам хората да ме възприемат като персона, а освен поради увреждането ми ", съобщи Галсеран./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР