„В продължение на десетилетие бях ислямски екстремист, а бившият ми

...
„В продължение на десетилетие бях ислямски екстремист, а бившият ми
Коментари Харесай

Изповедта на бивша съпруга на боец от ИДИЛ

„ В продължение на десетилетие бях ислямски екстремист, а някогашният ми брачен партньор беше изтъкнат член на ИДИЛ”, показа младата жена пред BBC, съобщи Нова телевизия.

Таня израства в лондонското предградие Хароу. Преди да навърши 17 години тя въобще не се интересува от вяра.

„ Като младеж се обърнах към религията, тъй като желаех да трансформира своята еднаквост. Не желаех към този момент да бъда Таня от Хароу, не желаех да съм момичето, което назовават „ уличница” . Религията ми оказа помощ да усещам, че числя се към избрана общност”, споделя Таня.

В идващите няколко години Таня поддържа връзка с радикализирани групи в родината си. Казва, че е изпитвала почитание към „ Ал Кайда”, талибаните и всички, които пробват да защитят достойнството на мюсюлманите.

Запознава се в интернет с американеца Джон Джорджелас, който има същите вярвания и двамата се женят в Съединени американски щати. Там се раждат първите им деца.

„ Смятах, че мога да допринеса към идеята, като отгледам синове, които след време ще постъпят в армията на муджихидините”, изповядва още Таня.

През 2011 година мъжът й взема решение, че Египет е мястото, в което децата му ще израснат като джихадисти, и фамилията отпътува да живее там.

„ Един ден един от синовете ми се прибра вкъщи с граната. Изпаднах в смут и насочих един от кухненските ножове към Джон и го предизвестих, че не желая синовете ми да допират тези неща”, споделя Таня.

През 2013 година, когато Таня е бременна с четвъртото си дете, фамилията се мести в Сирия. Тя обаче не устоя да живее там и след три седмици, под дъжд от патрони, съумява да напусне първо града, в който живее, а по-късно и страната. Джон остава в Сирия и се причислява към ИДИЛ. През 2014 година той изпраща последното си известие до Таня, като й споделя, че в случай че в идващите шест месеца не получи новина от него, значи той е починал в пердах.

Днес Таня живее в Съединени американски щати с новия си избраник Крейг. Властите обаче са й лишили цялостното настойничество над децата и в този момент за тях се грижат главно родителите на Джон. Младата жена съжалява за това, което е направила в предишното и твърди, че си е взела нужните поучения. Мечтата на Таня е да оказва помощ на екстремисти да се реинтегрират в обществото, тъй като има вяра в потребността от втори късмет.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР