В продължение на близо година и половина, независимо от няколкото

...
Коментари Харесай

От София, през Варна до ул. "Портовая" в Калининград

В продължение на близо година и половина, без значение от няколкото правосъдни решения за даване на информация и макар декларираната бистрота на служебния кабинет, методът, по който са сключвани договорите за удълбочаването на каналите във варненското пристанище, продължава да е загадка на тайните. В най-тъмната й част до наскоро оставаше и пътят на парите - от бюджета на страната до ул. " Портовая " №30 в Калининград.

На този адрес е записана съветската компания " Гидрострой " - фактическият притежател и оператор на четирите дълбачки, които в средата на предходната година получиха позволение от тогавашния Министерски съвет да работят във вътрешните териториални води на България.

В средата на юли т.г. Варненският административен съд анулира безмълвния отвод на към този момент някогашния шеф на " Пристанищна инфраструктура " Ангел Забуртов да даде по Закона за достъп да социална информация подробни данни по покупко-продажбите с " Гидрострой ". Друга тъжба следва да бъде прегледана от Варненския Административен съд при започване на септември. Тя е против отхвърли за даване на поисканата информация и от Божидар Джелебов, изпълнителен шеф на едноличното държавно сдружение " Транспортно строителство и възобновяване ". Междувременно обаче цялата интрига ненадейно се оказа " пробита " не от различен, а от служебния министър на финансите Асен Василев.
Матрьошката
На 8 юли т.г. Василев публично показа пред членовете на публичния съвет към министерството, което оглавява, отчет за финансовите разноски на страната в мандата на последния кабинет на Бойко Борисов. По-късно отчетът бе оповестен и в уеб страницата на финансовото министерство, а наличието му направи обществена огромна част от информацията, която страната с всички старания държи надалеч от медиите.

" Матрьошката ", усвоила към 435 млн. лева от държавния бюджет, наподобява по този начин в презентацията, която може да бъде свалена от уеб страницата на финансовото министерство:

Веднага откакто получава парите от държавното дружество " Пристанищна инфраструктура ", " Транспортно строителство и възобновяване " договаря без търг 393 млн. лева на сдружението по отговорностите и договорите " Европейски Съюз билд ". ДППИ превежда предплатено 174 млн. лева, от които 163.5 млн. лева са непосредствено ретранслирани към въпросния консорциум. Къде са отишли останалите 43 млн. лева от държавното финансиране към момента не е ясно. Според източници от Министерството на превоза, поискали анонимност, в този случай Законът за публичните поръчки най-вероятно е бил заобиколен с контракт за доставка на машини, уреди или материали вместо за осъществяване на услуга.
Капитал - брой 33 По-важно обаче е кой се оказва прикрит в " Европейски Съюз билд "?
Справка в Търговския указател демонстрира, че това са две сдружения - " ЕИС строителна компания " и варненската " Съвет за електронни медии ремонт ". Първата е записана е учредена 2004 година и е владеене на братята Евгени и Веселин Огнянови. Втората пък е основана от жп-инженери през 2007 година и очевидно от поръчките й през годината се занимава с такава активност, само че през 2019 година има промяна на контрола, като през сдружението " Алтоман " едноличен притежател става Васил Янакиев Василев, който преди този момент няма други участия, с изключение на в едно съдружие на етажни съсобственици в столичния кв. " Княжево ".

През 2018 година и 2019 година тя регистрира относително скромни доходи от надлежно 0.7 и 1.1 хиляди лева като и за двете години осъществя загуби. Скокът при активите ѝ е голям: през 2019 година скачат от 1.2 на 125 млн. лева, очевидно поради задатъка.

Подобно е и при " ЕИС строителна компания ", където има повишаване на активите, само че по-умерено - от 19.4 на 46.7 млн. лева Тя е и компания с сензитивно по огромен бизнес, като в последните години оборотите ѝ всекидневно са към 20-30 млн. лева, а в някои доближават и над 50 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР