В продължение на близо 30 години Арктическият съвет е ярък

...
В продължение на близо 30 години Арктическият съвет е ярък
Коментари Харесай

Опасенията за бъдещето на Арктическия съвет нарастват на фона на застой в сътрудничеството с Русия

В продължение на близо 30 години Арктическият съвет е ослепителен образец за съдействие след края на Студената война, като осемте му членове, измежду които представители на Русия и Съединени американски щати, работят дружно по научни проучвания за измененията в климата и общественото развиване в този деликатния в екологичен проект район, проучва Българска телеграфна агенция.

В момента обаче година откакто членове на Съвета стопираха да си сътрудничат с Русия вследствие на нашествието ѝ в Украйна и Норвегия се готви на 11 май да поеме председателството на Съвета от Москва, анализатори слагат въпроса дали просъществуването на полярната организация е изложено на риск, в случай че тя не може да работи взаимно с страната, която управлява повече от половината от арктическото крайбрежие.

Един неефикасен Арткически съвет може да се окаже гибелен за околната среда в района и за 4-милионното му население, което би трябвало да понася следствията от разтапящите се ледове и от интереса, който неарктически страни демонстрират към съвсем неизползваните минерални запаси на района.

В предишното Съветът, който включва осемте арктически страни Финландия, Норвегия, Исландия, Швеция, Русия, Дания, Канада и Съединени американски щати, е изготвял обвързващи съглашения за отбрана и запазване на околната среда. Освен това той е платформа, която дава публичност на коренното население, и не се занимава с въпроси по сигурността.

С преустановяване на съдействието с Москва обаче, към една трета от 100 и тридесетте плана на Съвета са замразени, не може да започват нови планове, а съществуващите такива не може да бъдат възобновени. Учени от Запада към този момент не работят взаимно с съветските си сътрудници по планове, като да вземем за пример открития за измененията на климата, а съдействие в задачи за търсене и избавяне и по време на нефтени разливи е прекратено.

" Опасявам се, че това ще се трансформира в пречка за опцията на Арктическия съвет да се оправи с тези разностранни въпроси ", сподели за Ройтерс американският сенатор от щата Мейн Ангъс Кинг.

Разединен ли е районът?

Затоплянето в Арктика става към четири пъти по-бързо в сравнение с в останалата част от света.

С топенето на морския лед полярните води стават налични за корабоплавателната и други промишлености, които желаят да употребяват изобилието от естествени запаси на района, измежду които са нефт, газ и метали, като злато, желязо и редкоземни детайли.

Раздорът сред Русия и останалите страни членки на Арктическия съвет значи, че е малко евентуално да се отвърне съответно на тези промени.

" Норвегия се изправя пред огромно предизвикателство ", сподели съдиректорът на Арктическата самодейност на факултета по политика и ръководство " Кенеди " на Харвардския университет и някогашен консултант по научните въпроси на американския президент Барак Обама Джон Холдрън. " А точно по какъв начин да продължи колкото се може повече с положителната работа на Арктическия съвет в отсъствието на Русия ", разясни той.

От своя страна Русия счита, че това не може да стане без нейно присъединяване. Съветът стартира да отслабва, сподели за Ройтерс съветският представител в Съвета Николай Корчунов и добави, че не е сигурен, че Съветът ще може да просъществува в качеството си на съществена платформа за въпросите на Арктика.

Вероятността Русия да работи сама по проблемите на района или даже да основе собствен личен съвет, който да се конкурира с Арктическия съвет, способства за повишаване на безпокойството. Наскоро Москва предприе дейности за разширение на съдействието на Арктика с неарктически страни, като на 24 април подписа меморандум с Китай за взаимна работа на бреговата защита на двете страни в Арктика. Няколко дни по-рано, на 14 април, Русия предложения страните БРИКС - Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка – да проведат научни проучвания в нейното населено място на арктическия архипелаг Свалбард, който е част от Норвегия, само че на който други страни могат да правят своята активност съгласно контракт от 1920 година

" Русия се пробва да построи връзки с някои неарктически страни, в частност с Китай, което е тревожно ", сподели изпълнителният шеф на Арктическия управителен комитет към Белия дом Дейвид Балтън.

Корчунов съобщи, че Москва приветства наличието на неарктически страни в района, при изискване че те нямат военни планове. " Поставяме акцента върху партньорство от чисто миролюбив темперамент, което демонстрира нуждата от разгръщане на научно и икономическо съдействие с неарктически страни ", добави той.

Как да се ангажираме с Москва?

Норвегия е " оптимистично " настроена, че поемането на председателството от Русия ще бъде безпроблемно, защото е в полза на всички арктически страни да запазят Арктическия съвет. " Трябва да защитим Арктическия съвет в качеството му на най-важния интернационален конгрес за арктическо съдействие и да създадем всичко допустимо той да просъществува ", сподели за Ройтерс норвежкият заместител външен министър Айвинд Вад Петерсон.

Това няма да бъде елементарно, имайки поради обтегнатите връзки сред Осло и Москва. През април Норвегия експулсира 15 съветски дипломати, като се обоснова с това, че те са шпиони. Москва отхвърли това обвиняване, а Корнучов съобщи, че с експулсирането на дипломатите се подкопава доверието, което е належащо за взаимно съдействие.

Според анализатори Норвегия, която е страна членка на НАТО и има обща граница на Арктика с Русия, към момента е в добра позиция да се оправи с поддържане на деликатния баланс в връзките с Москва.

" Норвегия е страната, която най-открито поддържа концепцията за оставяне на отворена врата за Русия, с цел да може тя да се върне, когато е политически допустимо, и да стане още веднъж член на Арктическия съвет ", сподели старшият теоретичен помощник по ръководство и сигурността на Арктика към института " Фритьоф Нансен " в Осло Свейн Вигеланд Ротем.

В последна сметка Съветът ще би трябвало още веднъж да се ангажира с Русия даже и към момента този миг да не е настъпил, сподели политикът Ая Ларсен. " Не виждам Арктическия съвет без Русия за в бъдеще ", добави Ларсен – политик от Гренландия в датския парламент и ръководител на парламентарната група на Арктика, която включва депутати от арктическите страни. " Трябва да се подготвим за едно ново време, откакто един ден войната (в Украйна) завърши ", добавя Ларсен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР