В прицела на антимонополния орган е онлайн търговецът AmazonAmazon е

...
В прицела на антимонополния орган е онлайн търговецът AmazonAmazon е
Коментари Харесай

ЕС започва разследване на топ американска компания

В прицела на антимонополния орган е онлайн търговецът Amazon

Amazon е следващият огромен софтуерен състезател, който попада в полезрението на европейските антимонополни органи (снимка: Amazon)

Антимонополният шеф на Европейския съюз възнамерява да стартира публично следствие на най-големия онлайн търговец в света – американската Amazon – през идващите дни, заяви Блумбърг, цитирайки осведомени източници.

Самото следствие не е изненада, защото през септември м.г. еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер стартира предварителна инспекция на Amazon и се очакваше да разгласи дали ще се организира цялостна инспекция.

Предварителното изследване се концентрира върху това по какъв начин Amazon употребява данни за търговците – така наречен „ трети страни ”, които продават посредством онлайн платформата на Amazon.

В изявление за CNBC през септември Вестагер изясни главните въпроси, които има към бизнес модела на Amazon. Тя се интересува от това по какъв начин Amazon, като хазаин на доста дребни търговци и в това време огромен състезател на пазара, се отнася към данните, които получава от „ дребните ”, и дали това му дава преимущество.

Разследването идва след репресии против огромните софтуерни компании по времето на Вестагер като комисар по конкуренцията. Европейската комисия наложи на Гугъл комбинирана санкция от 9,5 милиарда $ и предприе  разследване на практиките за данни на Apple и Фейсбук.
още по тематиката
Освен това офисът на Вестагер възнамерява да санкции Qualcomm с над един милиард $ за хипотетични опити да попречи на други производители на чипове да вършат бизнес с Apple, отбелязва Блубмърг.

Към момента няма публични мнения по случая от представител на Европейската комисия и от Amazon.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР