В присъствието на много ученици, в залата на Дом на

...
В присъствието на много ученици, в залата на Дом на
Коментари Харесай

В Кърджали се провежда 15-о издание на Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век”

В наличието на доста възпитаници, в залата на Дом на културата в Кърджали бе публично намерено петнадесетото издание на Европейски екологичен фестивал „ Зелена вълна – 21 век ”.

Присъстващите бяха приветствани както от основателите на форума, в лицето на Цветан Цветанов, шеф на фондация Европейски екологичен фестивал, по този начин и от домакините, в лицето на Ширин Сюлейман – шеф на дирекция „ Хуманитарни действия “ в общинска администрация.

Адв. Цветанов посочи нуждата от това да се открояват и посочват проблемите в региона на екологията, която по думите му „ желае каузи “.

„ Нашите старания са ориентирани към това да превърнем община Кърджали в чисто и подредено място за живеене. Надявам се този фестивал да ни направи по-отговорни по повод опазването на околната среда и да ни помогне да мислим зелено “, сподели Ширин Сюлейман.

След формалната част, двудневният фестивал продължи с прожекция на късометражни филми на екологична тема, които не престават и сега. Проведе се и практическо занимание на територията на Средно учебно заведение „ П.Р.Славейков “, при което бяха демонстрирани евакуация в резултат на пожар и дейности на главните сили от Единната избавителна система – пожарна, полиция, незабавна здравна помощ и БЧК.

Фестивалната стратегия през втория ден на самодейността включва просветителна полемика и лекции за надграждане на теоретичните познания за реакция и справяне с сериозни обстановки от естествени бедствия. Лектори са Илия Антонов, специалист сигурност и отбрана и старши контрольор Селяхтин Юсеин от Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ в – Кърджали.

`В

Европейски екологичен фестивал „ Зелена вълна – 21 век “ се организира за петнадесети път, като Кърджали е хазаин за десети. Организатори са Европейска комисия, фондация „ Европейски екологичен фестивал “ и община Кърджали.

15-то издание – Европейски екологичен фестивал „ Зелена вълна – 21 век ” 2022

Проект на събитие: ЕКОЛОГИЧЕН ФЕСТИВАЛ/ECO FESTIVAL

06-07/10/2022г. в ОБЩИНА КЪРДЖАЛИ

ОБРАЗОВАТЕЛЕН МОДУЛ:

Практически занятия за реагиране и образование за използване на самостоятелни и групови мерки(средства) за отбрана на популацията при спешни обстановки, породени от естествени бедствия,пожари,наводнения, повреди, терористични актове,пандемична конюнктура. Прожекции на екологични филми.Свободен вход.

Организатори: фондация „ Европейски екологичен фестивал “ и община Кърджали

П Р О Г Р А М А:

05 октомври /сряда/ Пристигане на екипи с участниците в проявата и подготовка за провеждането на събитието /късен следобед/

06 октомври /четвъртък/ 9.00 – 17.00 ч., Общински център за просвета и юношески действия

09.30 – 10.00 ч. Регистрация

10.00 ч. Официално разкриване

Официално разкриване на събитието от инж. Хасан Азис, кмет на община Кърджали, адв.Цветан Цветанов,управител на фондация Европейски екологичен фестивал, София/г-жа Невена Праматарова,Учредител на фондацията при опция.

10.00ч.-18.00 ч. ПРОЖЕКЦИИ на къси документални екологични видеа/филми, профилирани продукции с просветителна и превантивна цел за подготовка на популацията за реагиране и образование за самостоятелни и групови мерки(средства) за отбрана при спешни обстановки, породени от естествени бедствия,пожари, наводнения,аварии,терористични актове,пандемична конюнктура, климатични промени. Филмите са на водещи европейски и български медии, институции и неправителствени организации, взели участие в изданията на Европейския екологичен фестивал „ Зелена вълна – 21 век “. Документалните продукции носят необятно обръщение, ориентирано към забавянето на климатичните промени, устойчивото развиване, опазването на околната среда и битката против естествените бедствия и произлизащите от тях повреди. Разпространение на осведомителни материали измежду популацията и учебните заведения в община Кърджали. Вход свободен!

12.30 – 16.00 ч. ПРАКТИЧЕСКИ ЗАНЯТИЯ за подготовка за популацията за придобиване на на практика умения за реагиране и справяне в сериозни обстановки, породени от естествени бедствия, пожари,наводнения,аварии,терористични актове. Практическо занимание: „ Действие на застрашените и на силите от единната избавителна система при очистване на пожар,обгазяване, породено от злонамерени дейности ”.

Практическото образование е предопределено и ще се организира по традиция на периодично повтаряне в едно от огромните междинни учебни заведения в град Кърджали и най-голямото в района, СУ „ Петко Рачов Славейков ”, с всеобщото присъединяване на стотици възпитаници и техните преподаватели, както и за популацията. Целта е придобиване и възстановяване на умения, привички и подготвеност при реагиране и образование за самостоятелни и групови мерки(средства) за отбрана при упоменатите спешни обстановки.Основна част от практическите занятия е обвързвана с придобиване и възстановяване на умения, привички и подготвеност при пораждане на терористични актове, естествени бедствия (пожари, наводнения, трусове, промишлени замърсявания и аварии), оказване на първа до лекарска помощ на потърпевши, евакуация в изискванията на изключителни обстановки и отбрана на сериозната инфраструктура.

Практическите занятия като предложение ще се провеждат и управляват от господин Димитър Разкалински, шеф бранш „ УОМП “ в община Кърджали с присъединяване на главната част от единната избавителна система( районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи, РД “Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ – Министерство на вътрешните работи, Дирекция „ Национална система 112 “ – Министерство на вътрешните работи, БЧК-Кърджали, Спешна здравна помощ-Кърджали).

С присъединяване и на специалисти и представители на неправителствени природозащитни организации, юношески и студентски организации, национални и районни медии.

Мероприятието ще приключи със засаждане на две дръвчета в двора на учебното заведение, предоставени ДЛС „ Женда ” – Кърджали.

07 октомври /петък/, 09.30 – 11.00 ч., Бизнесинкубатор – Кърджали

ОБРАЗОВАТЕЛНА ДИСКУСИЯ за надграждане на теоретическите познания на популацията и младежите за реагиране и справяне в сериозни обстановки, породени от естествени бедствия, повреди и терористични актове, както и при реагиране и образование за самостоятелни и групови мерки(средства) за отбрана при спешни обстановки, породени от пандемии.

Обсъждане на на практика ограничения и дейности при пандемии,терористични актове, обгазяване, трусове, наводнения и пожари, както и положението на подготовката и осведомителната обезпеченост на популацията в сериозна среда. Обсъждане на просветителни осведомителни материали за популацията с присъединяване на подготвените млади спасители – възпитаници от учебните заведения в град Кърджали.

Модератори: Представител на Фондация Европейски екологичен фестивал и господин Димитър Разкалински, шеф бранш „ УОМП “, община Кърджали

Първа сесия: Организационни и на практика въпроси и структурни проблеми на системата за битка против терористичните актове и естествените бедствия и повреди.

09.30-10.00 ч. Тема: „ Реагиране при произшествия за сигурността. Оцеляване при терористична офанзива “

Презентация на господин Илия Антонов, специалист сигурност и отбрана, хоноруван учител в Нов български университет, департамент „ Национална и интернационална сигурност “, стратегия „ Противодействие на престъпността и тероризма “

10.00-10.15 ч. Дискусия по тематиката.

Втора сесия: Обучение за използване на самостоятелни и групови ограничения (средства) за отбрана на популацията при спешни обстановки, породени от естествени бедствия.

10.15 – 10.45 ч. Тема: „ Превантивни и защитни ограничения, вярно държание и дейности при бедствия ”.

Презентация на ст. контрольор Селяхтин Юсеин, Началник на Група „ Превантивен надзор и превантивна активност ” в Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ” – Кърджали.

10:45 – 11:00 ч. Дискусия по тематиката, резюме и закриване на форума.

Европейски екологичен фестивал „ Зелена вълна – 21 век ”: МИСЛИ в ЗЕЛЕНО!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР