В присъствието на десетки ученици, творци и научни работници в

...
В присъствието на десетки ученици, творци и научни работници в
Коментари Харесай

Проф. Вера Бонева представи в Плевен книгата си „Васил Левски: Да възкръсне България с пълна свобода“

В наличието на десетки възпитаници, създатели и научни служащи в зала „ Нова и най-нова история “ в Регионален исторически музей – Плевен беше показана книгата „ Васил Левски: Да възкръсне България с цялостна независимост “, на историка проф. д.и.н. Вера Бонева.



Специално за Дарик радио, проф. Бонева, която ебългарски историк, академични учител, специалист по музеология и ръководство на висшето обучение,коментира книгата си в няколко аспекта:

„ Това е една книга, която не е биография на Васил Левски, а е книга в която включвам текстове, отдадени на моменти от неговата социална активност и съставни елементи от неговата историческа фигура, които съгласно мен не са задоволително добре отговорени от предходните създатели. Моментикоито са противоречиви, и по които аз като експерт по История на българското Възраждане бих могла да кажа още нещо възоснова на моите наблюдения и на дългогодишния си проучвателен опит “.



Проф. Боневадобави, с какво книгата е друга на фона на големия размер от литература и научни отчети, свързани сживота и активността на Апостола на Свободата, Васил Левски.

„ Историята е интерпретативна просвета. Ние реконструираме предишното въз основата на налични източници. От една страна бяха открити нови истории в Османо-турските архиви, които аз включвам в послание и употребявам при написването на част от книгата.

От друга страна моята позиция е по-скоро културологическа и в нея последвам културната памет за Васил Левски, проучвам опциите за осмислянето на неговото дело през изкуството, през монументалните монументи.

Интересува ме методът, по който той участва в актуалното общество, в това число и в цифровото общество. В книгата има една част, отдадена на Васил Левски в интернет, в която аз си разрешавам да се отнеса по-критично към метода по който ние го експонираме в този момент и го „ предлагаме “ в този момент на актуалните генерации в кавички, които са цифрови генерации. Там имаме още доста да работим въз основа и на новите цифрови технологии, само че и на насъбраното знание за историята на 19-ти век “.



В смисъла на това, че с метода по който е конфигурирана книгата й, проф. Бонева придвижва информацията за Васил Левски в едно по-ново време, тя показа:

„ Аз мога да кажа, че ние живеем в бъдещето и доколкото виждам с Вас сме близки като потомство, и в действителност обществото не е същото като това, в което сме се родили и израснали. Не са същите полезностите, целите, технологиите, с които работим. Така, когато се сменят технологиите, ние би трябвало да сменим методите си и без да променяме ценностните връзки към предишното и към историческите персони, ние би трябвало да ги представяме на хората посредством новите технологии подостъпен за тях метод, по който те не изгубват главната си тежест в обществото “.



Авторът на книгата„ Васил Левски: Да възкръсне България с цялостна независимост “ проф. дмн Вера Бонева беше почетена от началника на отдел " Култура и туризъм " в Община Плевен, Анелия Дечева.



Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР