В природата за всяко нещо си има и причина. Затова

...
В природата за всяко нещо си има и причина. Затова
Коментари Харесай

Защо зебрите имат ивици

В природата за всяко нещо си има и причина. Затова от дълго време учените се пробват да схванат какво е предназначението на линиите на зебрата и с какво те ѝ оказват помощ.

Според една от най-разпространените хипотези, линиите вземат участие в регулацията на телесната им температура, като ги охлаждат. В поддръжка на това предопределение е и скорошното изобретение, че зебрите, които населяват места с по-горещ климат, имат повече линии от тези, които живеят на по-хладно.

Учените смятаха, че заради особеното усвояване на топлота сред белия и черния цвят, придвижването на въздуха над всеки от тях също се чака да бъде друго, и по този начин да се основават дребни въздушни течения на границата сред линиите. А това, на доктрина, би трябвало да охлажда животното.

Колкото и впечатляващо да звучи тази догадка, в този момент учени от Унгария я опровергаха. Екипът употребявал варели с вода и ги покрили с скотски кожи с разнообразни шарки. Преди да създадат това, откривателите се убедили, че разпределението на топлината по повърхността на варелите е същото като това при същинските зебри.

 Снимка 368233

В продължение на четири месеца те следили температурата вътре във варелите. Но даже в най-горещите дни температурата в зебровите варели не се различавала изключително от тази в контролния сив варел.

Засега се знае, че окраската не служи нито за камуфлаж, нито за обществени взаимоотношения сред зебрите. Но остават две други хипотези, които би трябвало да бъдат научно изпитани.

Според едната, линиите основават объркваща за хищниците оптическа заблуда, когато зебрата тича.

Другата е обвързвана с това, че летящите хапещи инсекти не обичат да кацат върху ивичестата зеброва кожа - факт, който евентуално има нещо общо с поляризацията на светлината и с метода, по който се възприема от насекомите.

 Снимка 368234

Последната догадка е в унисон и с нараствания брой линии на зебрите, живеещи на топло, защото досадните кръвопийци също са доста повече по тези географски ширини.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР