В приходната част на бюджета виждам една дупка от мининум

...
В приходната част на бюджета виждам една дупка от мининум
Коментари Харесай

Георги Кадиев: В бюджета ще се появи дупка между 4 и 5 млрд. лв.

В приходната част на бюджета виждам една дупка от мининум 4 милиарда, а може би и 5 милиарда лв., разяснява в " Говори в този момент " някогашният заместник-министър на финансите Георги Кадиев. Според него дефицитът ще пристигна от таксата за транспорт на съветски газ, от забавянето на средствата по Плана за възобновяване и несъбираемостта от Данък добавена стойност.

Кадиев е уверен, че в бюджета няма да постъпят доходи от таксата за транспорт на газ.

" Няма да ги съберат, тъй като до през вчерашния ден данъчно задълженото лице беше " Булгартрансгаз ", а в този момент към този момент е " Газпром ". Как Национална агенция за приходите ще събере налози от сдружение, което е отвън България? В бюджета ще се появи дупка ".

Отпадането на дерогацията ще докара до проблеми, счита Кадиев - няма да има доходи от свръхпечалбите на " Лукойл ", цените на горивата ще скочат неизбежно, а е допустимо да се стигне и до дефицит на дизелово гориво. Бившият зам.-министър разяснява, че ползата на България е да има дерогация оптимално, тъй като съветският нефт е по-евтин.

" Оттам нататък това, че " Лукойл " прави свръхпечалби и ние не можем да ги обложим, си е наш проблем. Ако на следващия ден те преминат на напълно неруски нефт, няма да вършат свръхпечалба и ние няма да я таксуваме - къде е българският интерес? ".

Обяви се за пласиране на оръжия за Украйна и за пазаруване на съветски нефт, тъй като са стопански преференциални на България. Определи като двуличие изказванието, че западните страни не употребяват съветски газ.

" Светът продължава да употребява съветски газ и нефт, тъй като са по-евтини. Санкциите в действителност работят, ни не и по метода, по който се очакваше - Русия продължава да продава ".

Данъчните закони, препоръчани от Асен Василев, са опит за изстискване на всевъзможни доходи от странни закони, сподели Георги Кадиев - да вземем за пример налог бакшиш. Призова да се съсредоточат върху Данък добавена стойност, от който се чака да изгубим над милиард лв. доходи.

Определи като безумство и концепцията за " донос - бонус ", тъй като щяла да трансформира чиновниците на Национална агенция за приходите, " Икономическа полиция " и ГДБОП в най-големите продавачи на информация за компании.

" Данъчните закони, които внесоха като оферти, всички до един са доста неправилни и в това число това за локалните налози и такси, в това число това за приравняването на гражданските контракти към трудовите. Единствената причина да го вършат, е че няма пари, не са глупави ".

Не влагаме както би трябвало в стопанска система и инфраструктура и това прави качеството на живота ни по-лошо, сподели още финансистът. Той счита, че еврозоната е невъзможна цел за 2025 година, а към този момент и за 2026 година, както беше по проект:

" По-вероятно е да отидем на 2027 година Няма никакъв смисъл от това да вършим фантасмагории с бюджета, да натискаме надолу разноски и доходи, с цел да влезем в трипроцентен недостиг. Съвсем умерено можеше да сме в по-голям недостиг и да го понижаваме гладко през годините, както го прави прилежаща Румъния ".

Коментира, че еврозоната ще докара до инфлация без значение от убежденията, че това няма да се случи, и до по-бърз скок на цените, в сравнение с приходите.

Единственият вид да влезем в Шенген е в случай че изгонят Австрия и Холандия оттова, разяснява Георги Кадиев.

" За страдание австрийците доста са се настроили срещу нас, а и срещу системата Шенген като цяло. В Холандия предстоят избори и има някаква възможност да дойдат на власт социалистите с Тимерманс. Тогава има късмет да поомекнат ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР