В престижно събитие, организирано от Държавната агенция за закрила на

...
В престижно събитие, организирано от Държавната агенция за закрила на
Коментари Харесай

Заедно към по-добро бъдеще: Иновативни предложения от детския съвет към ДАЗД

В влиятелно събитие, проведено от Държавната организация за протекция на детето /ДАЗД/, над 30 деца от всички краища на България , измежду които и представители на уязвими групи, се събраха, с цел да дискутират тематики, които са значими за тяхното бъдеще и развиване. Срещата се организира за да се съберат оферти за цели , които да бъдат включени в бъдещите стратегически документи, засягащи детските политики.

Председателят на ДАЗД доктор Теодора Иванова акцентира значимостта на детския глас в процеса на взимане на решения:

„ За Държавната организация за протекция на детето е извънредно значимо да се чува детският глас при правенето на всеки документ, касаещ бъдещето им. Включването на децата е нещо, което ние, възрастните, изискуем на нашите деца. ДАЗД поставя всички старания в тази тенденция, защото сме уверени, че единствено дружно можем да разработим по-добри политики за пълноценното развиване на всяко дете. “

На събитието бяха разисквани голям брой значими въпроси, като да вземем за пример нуждата от съответно кариерно консултиране за учениците , по-достъпни цени на униформите за учебно заведение, включване на повече процедура в професионалните специалности, привличане на външни лектори от сполучливи бизнеси и предлагането за безвъзмездни пробни матури.

Една от основните тематики, която провокира многолюден спор, беше психологичното здраве на децата . Участниците в съвета настояха за съществуването на повече и по-добре готови психолози в учебните заведения. Сред другите оферти бяха потреблението на ваучери за облекла и храна за деца в потребност , даването на безвъзмездни медикаменти за всички деца , възстановяване на здравната профилактика и насърчаването на хигиенични и здравословни привички от най-ранна възраст.

Особено внимание беше обърнато и на опциите за уплътняване на свободното време на децата. Предложението всеки град да разполага с юношески център и особено обособени места за игра и другарство беше единомислещо подкрепено от всички участници.

Освен тези вътрешношколни и обществени начинания , децата разискаха и значимостта на сигурността на придвижването по пътищата. Те споделиха хрумвания за понижаване на пътните произшествия, наблягайки потребността от повишение на осведомеността и виновното държание както на водачите, по този начин и на пешеходците.

Стратегическите оферти, изразени от децата, съставляват значима стъпка към построяването на по-добро бъдеще за всички деца в страната.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР