В престижната варненска галерия Графит“ в продължение на месец могат

...
В престижната варненска галерия Графит“ в продължение на месец могат
Коментари Харесай

Предстои нова изложба в Галерия Графит във Варна

 В влиятелната варненска изложба " Графит “ в продължение на месец могат да се видят в галерия живописните платна на младия художник Димитър Божков от Дупница. Откриването е на 20 юли 2021 от 18.00ч.

Изложбата " Коктейл от цветове “ е първо показване във Варна на изкуството на Димитър Божков. Над 20 живописни платна са обединени от тематиката " Коктейл от цветове “, с една асоциативна препратка към лятото и към сетивността на феновете на изкуството. Експозиция включва повече от 20 живописни платна –натюрморти с цветя, морски пейзажи, фигурални и нереални композиции в които ясно се разкрива авторския жанр на художника. Към тях с респект към художника Михаил Рашков са включени и три картини с които се акцентира връзката и приемствеността сред двамата актьори и то най-много в картините с цветя.

Димитър Божков има забавна биография, която житейски и професионално се свързва с България и с Италия, където той следва " Бизнес администрация “ сега. Приет в началото за студент по " Право “ в Римския университет " Ла Спиенца “, той е покорен от италианското изкуство и неговата история. Това дава началото на неговите първи опити в живописта. Поощрен от треньора си по бокс – художник фен, Божков прекъсва за известно време образованието си в университета и се отдава напълно на изкуството. Прави копия на картини на известни художници от епохата на Ренесанса в Италия, взе участие в групови изложения на художници фенове със свои авторски картини. Особено го притегля тематиката - природа, в която открива своя блян за хубост и съвършенство. Един от най-вълнуващите го облици, това е обликът на морето, тъй като изпълва сетивата му с боязън, с чувство за независимост и съвършенство. Както художникът споделя в едно свое изявление – " Природата е най-големият шедьовър на планетата, който човешката ръка не може да го доближи “.

Сюжетите на неговите фигурални композиции имат отпратки към античната митология с облиците на Даная и Венера, която се ражда от морската пяна. В живописното и пластичното създаване на женските облици и тела има похвати, които ни припомнят за античните стенописи на етруските от Иберийския полуостров.  Красотата той търси не в голотата на женското тяло и споделя, че " тя би трябвало да бъде прикрита, да не е изложена на показ, с цел да остави нещо и за въображението, с цел да се резервира мистерията, тъй като тъкмо тя притегля “.

От българските художници, с изключение на Михаил Рашков цени доста художника Васил Петров от Пазарджик. От неговото изкуство възприема по какъв начин експресивно и инстинктивно да ръководи багрите, по този начин, че да реализира безапелационно единение сред форма и цвят. Артистично, с техническа лекост той трансформира картините си в живописни откровения. Прави го с естетическа приятност като игра, с която желае да разсъни сетивно наслаждение у фена. Това се усеща в изчистените от форми пейзажи, оставени на властта на цветовете, в натюрмортите вибриращи от вакханалията на багрите в букети цветя.

Устремът и отдадеността на младия художник Димитър Божков към изкуството на живописта личат във всяка от неговите картини. Усетът му към колорита, умеенето му да реализира баланс на комбинация с цвят и форма, силата с която насища живописното платно изразява  експресията на страстта, с която основава своите произведения. А това дава мощ на влияние на изкуството му и подсигурява, че неговият гений се развива сполучливо в вярната посока.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР