“В предишно интервю за "Факти" бях казал, че ГЕРБ ще

...
“В предишно интервю за "Факти" бях казал, че ГЕРБ ще
Коментари Харесай

Осман Октай: Като нищо може да отидем на предсрочни избори

“В предходно изявление за "Факти " бях споделил, че ГЕРБ ще се вършат на умряла лисица, ще дебнат “Продължаваме промяната” и няма да им дадат и час успокоение, знаейки, че Политическа партия към момента нямат парламентарен опит. “Продължаваме промяната” са млади, образовани хора, които идват от напълно друга конюнктура и попадат в една извънредно нетолерантна, грозна, безпардонна политическа среда, наречена български парламентаризъм. Българският парламентаризъм няма нищо общо с разбирането за естествен парламентаризъм, където можеш да спориш за хрумвания, контраидеи, разнообразни позиции и т.н.”, съобщи в изявление за "Факти " политическият анализатор Осман Октай.
“В последните дни става дума за извънредно жестоко заяждане, което цели да блокира работата на Народното събрание още от първите дни. И в 46-тото Народно заседание виждахме, че доста дълго време не се позволи да се сформират работещи парламентарни комисии и работещ парламентарен устав. Същата тактичност виждаме и в този момент в опита на ГЕРБ да блокират ежедневната законодателна активност на Народното събрание, тъй че да няма бързоработещи комисии, да не се одобри бързо нов устав, посредством който да се провежда активността на този парламент.
ГЕРБ употребяват всяка опция за процедурни хватки, с цел да блокират ефикасната работа на Народното събрание. Докато няма работещи парламентарни комисии, няма по какъв начин да има законодателна активност. Днес, по отношение на разискването на работните дни за Народното събрание към празниците, ГЕРБ доста се бяха тормозили какво ще работят, откакто няма нищо импортирано като законопроекти. Идеята на ръководещото болшинство е доста бързо да одобряват Правилник за организацията и активността на Народното събрание и да запушат опциите да се блокира ежедневната работа на Народното събрание и комисиите с процедурни хватки”, разяснява Октай.
Според него ГЕРБ се пробват да блокират разискването на законопроектите, които четирите обединения в ръководещата коалиция са записали в съглашението си, упоменати и от президента Радев при връчването на мандат за сформиране на държавно управление на Кирил Петков. “Тогава президентът сложи въпроса в границите на стотина дни да се направи доста бърза смяна в правосъдната система като се стартира от Закона за КПКОНПИ, с цел да може да се проверяват разкритията на служебните министри за “Хемус”, за Държавната консолидационна компания (ДКК), за Българската банка за развиване (ББР). Целта на ГЕРБ е да блокира работата, да внася различия, да търси пробиви посредством разнообразни депутати от ръководещото мнозинство”, уточни той.
“Много е значима ролята на партиите от ръководещото болшинство с по-дългогодишен опит. Имам възприятието, че те по-скоро злорадстват и още считат, че “Продължаваме промяната” са “всмукали” техните гласоподаватели, че по тази причина са в политически нокдаун и на ръба на политическото оцеляване. Дано не съм прав в тези свои наблюдения, че вместо с опита си от предходни парламенти да опонират и да попречват експанзията както на ГЕРБ, по този начин и на Движение за права и свободи, партиите в обединението с повече парламентарен опит пасуват и пропущат да пазят своите нови сътрудници, които към момента нямат опит в парламентаризма”, сподели още Октай.
“Когато едни възпитани, образовани хора влязат в мръсната политическа среда, те не са готови, че могат да получат такива удари в тил, не са готови за такива мръсни игри. Не са готови, тъй като идват от доста по-различна среда и внезапно попадат в арогантността на българската парламентарна действителност”, изясни той.
“Най-грозното, най-политически мръснишкото в държанието на ГЕРБ и Движение за права и свободи е, че политизират въпроса с енергийната рецесия, която е трагична в цяла Европа. Те можеха със своя опит да намерят допустимо, работещо политическо решение, а не да предизвикат към неточности, както споделят ДПС-арите - да им поставят динена кора.
Винаги когато държавното управление и ръководещото болшинство в Народното събрание търсят решение в политически пожарни условия, ще им бъдат поставяни клопки от опитните политически обединения. Това - откакто се търсят бързи решения, откакто бяха сюрпризирани в тил от Комисията за енергийно и водно контролиране, е извънредно грозно, тъй като касае всички български фамилии, целия български бизнес. Това приказва за надменно държание на ГЕРБ и Движение за права и свободи, атакувайки всеки опит за търсене на излаз, вместо да спомагат с целия си политически капацитет. Техните провокации могат да доведат до изключителна драма в държавата”, разяснява Осман Октай.
“Българските жители схващат всичката тази експанзия от политическата кухня - политическите обединения, на които следва да се търси наказателна отговорност за техните обири в предишното не се интересуват от търсенето на решения, а по-скоро от търсенето на формула посредством кавги да провалят прохождащото парламентарно болшинство, тъй че да могат да ги посочат с пръст и да кажат, че това не е никаква смяна, а замяна. Самото наличие на Делян Пеевски на първи ред в пленарната зала приказва доста за провокацията на Движение за права и свободи, без значение какво приказват от трибуната на парламента”, сподели още той.
“Виждаме, че едни и същи “анализатори” и “политолози” обикалят медиите. За страдание огромна част от националните медии също се интересуват от това да не се осветят разнообразни корупционни схеми, по които са финансирани и тези медии и по тази причина вършат всичко допустимо да станат съучастници в нажежаването на политическата конюнктура. Аз мисля, че няма да успеят”, счита Октай.
“Каквото и да се случи, най-голямата непоклатимост идва от това, че жителите първо застават зад президента, който оттук насетне ще бъде стабилизиращ фактор в политическия живот в страната и второ, хората ще дадат задоволително време, толерантност и доверие на “Продължаваме промяната”. Ако злорадството на съдружните сътрудници, които пасуват и единствено следят експанзията на опозиционните политически обединения, бъде осветено пред гражданското общество, като нищо може да отидем на предварителни избори и “Продължаваме промяната” да желае парламентарно болшинство, с цел да не позволяват сходни провокации от сътрудниците си”, приключи Осман Октай.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР