В предишния парламент имаше големи дебати за Закона за КПКОНПИ

...
В предишния парламент имаше големи дебати за Закона за КПКОНПИ
Коментари Харесай

Крум Зарков пред ФАКТИ: Основното в Закона за КПОНПИ е създаването на разследваща Агенция ВИДЕО

В предходния парламент имаше огромни диспути за Закона за КПКОНПИ и даже поради това падна кабинетът. Дали законът падна жертва на неразбориите в Народното събрание, или противоположното – е въпрос на нечиста сделка и позиция. Съмнявах се, че ще минат нещата, тъй като виждах от вътрешната страна по какъв начин наподобяват. Това е комплициран законопроект. В него главното е основаването на проверяваща Агенция, която да проверява висшите етажи на властта за корупционни закононарушения. Казано по този начин звучи ясно, само че година след година към България има една съществена рецензия. Няма присъди за хора от високите етажи на властта, а има данни за нередности. Това разгласи пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ Крум Зарков, длъжностен правосъден министър.

Той изясни и какво прави в този момент Министерството на правораздаването по този проблем. „ Става въпрос за делене КПКОНПИ и на отделяне на една част, която събира информация за дадени нередности. Целта е да я надградим с проверяващи функционалности и да я превърнем в независим орган. Това, което сме планували, е да има и гаранции, че този орган няма да бъде упрекван, че става „ бухалка “, че няма да има политически пристрастия. Както бе преди него. Идеята е да бъде сигурна неговата политическа самостоятелност и обективност, както и да има цялостна независимост на деяние. Да не бъде функционалност на мощните на деня. Досега бе планувано комисията, в състав от 5 индивида, да бъде избирана от Народното събрание. Но ми се коства, че това не е задоволителна гаранция. Смятам по този начин, тъй като като се избира от Народното събрание, в действителност ще се избира от болшинството, респективно от болшинството на изпълнителната власт, където по формулировка се генерира корупцията. Просто там са най-големите изкушения. Точно изпълнителната власт би трябвало да бъде следена от тази Агенция. И по този мотив не ми се коства добре Народното събрание да излъчва тези хора. Скоро ще оповестим избрана идея по случая “, сподели служебният правосъден министър.

Крум Зарков разяснява и какъв ангажимент имаме към Европейска комисия за промени и подготвянето на закони по отношение на Плана за възобновяване.

„ Планът за възобновяване и устоичивост имаше за цел да подкрепи възобновяване на страните не елементарна по този начин, а да провокира дълбоки промени и то в две сфери. Едната е прекосяване към различен вид стопанска система и консумация, става въпрос за Зелената договорка, а другото е в региона на върховенството на закона. Така всяка страна трябваше да се ангажира с промени в избран брой закони, а у нас, за жалост, те са надълбоко и от дълго време познати. По тях Европейска комисия ни сложи под мониторинг и така нататък Самият План съставлява един развой, който е разграничен на стадии. На фона на изборите на 2 октомври, че до седмица по-късно несъмнено ще се образува държавно управление и така нататък, действително ще остават 2 месеца за приемането на закони. И ние в този момент вършим всичко по силите си, с цел да подготвим тези законопроекти, с цел да са подготвени и идващият парламент да работи по тях “, добави Зарков.

Още от диалога вижте във ВИДЕОТО.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР