: В предаването Лице в лице“ по бТВ Пламен Димитров,

...
: В предаването Лице в лице“ по бТВ Пламен Димитров,
Коментари Харесай

Пламен Димитров: Хората не бива да бъдат побърквани с усещането за нестабилност

: В предаването „ Лице в лице “ по бТВ Пламен Димитров, сподели че хората не трябва да бъдат побърквани с чувството за неустойчивост - страната има известни проблеми, само че това не значи, че тя е в режим на свободно рухване.

„ Мисля, че към този момент няма спор по тематиката за инфлацията. Виновници за нея са очевидните картелни формирования, които Комисия за защита на конкуренцията стартира да проверява и се надявам, че ще приключи с триумф. Важно е да се знае, че няма отминалост за картелите, т.е. когато и да ги открият, могат да наложат съответните наказания, а те са в съществени размери “, сподели той.

Пламен Димитров уточни също по този начин, че 1/3 от инфлацията в България е „ родна продукция “, поради злоупотребата с пазарната среда и неприятното пазарно държание на българите като цяло.

„ За две години са дадени към 12 милиарда лв. помощи към бизнеса по разнообразни стратегии и ограничения. Тези пари дадоха подтик за развиване на стопанската система, само че доведоха и до сериозен растеж в инфлацията. Нашата оценка също по този начин демонстрира и сериозна загуба на доходи в бюджета на страната. Фискалният запас набъбна през последните месеци и доближи над 16 милиарда лева Така че не може да се гледа едностранчиво “, изясни още той.

Президентът на КНСБ акцентира, че договарянията за увеличение на заплатите в частния бранш вървят добре и към този момент има браншове с увеличени заплати за последните две години с 30-40%. „ Бизнесът тук-там се държи доста съответно, само че има и такива – като ВИК и текстилната промишленост, където компенсацията е 10-12% при инфлация от малко под 30%. Там хората са недоволни и това е разбираемо “, акцентира още той.

Пламен Димитров беше безапелационен, че „ хората не трябва да бъдат побърквани с чувството за неустойчивост “. Той е безапелационен, че страната има известни проблеми, само че това не значи, че тя е в режим на свободно рухване или каквато и да било фискална рецесия.

Пламен Димитров: 30% от хората получават приход над нужния, с цел да се устоят

С 23% се е нараснал самун Добруджа без значение от нулевата ставка на Данък добавена стойност, уточни президентът на КНСБ

„ Не е правилно, че би трябвало да затягаме коланите и да се подлагаме на някакви рестрикции “, акцентира още той. Обясни също по този начин, че „ изявлението на служебния финансов министър беше с оглед да дисциплинира личните си сътрудници, тъй като през последните месеци министрите желаят от ден на ден и повече “. Според него в отчета, предопределен за Министерски съвет, а не за медиите, черните краски съзнателно са били засилени.

Пламен Димитров даде и рецепта за справяне със обстановката – „ завишаване на приходите, стягане на всевъзможни данъчни дупки, които бяха отворени с оказването на помощ, и въвеждането на еднократен налог върху свръхпечалбата “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР