В предаването Лице в лице по бТВ Крум Зарков каза,

...
В предаването Лице в лице по бТВ Крум Зарков каза,
Коментари Харесай

Крум Зарков: Личността на главния прокурор е единият аспект на реформата

В предаването „ Лице в лице " по бТВ Крум Зарков сподели, че не може да планува по какъв начин ще се развие процедурата по предлагането на членовете на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет за предварителното освобождение на Иван Гешев. „ Сигурното е, че такава процедура ще се състои.

От една страна вършат усещане внезапните промени в избрани политически позиции, въпреки това Иван Гешев трябваше да напусне поста още от 2020 година, когато беше повода за гражданските митинги, съобщи Зарков.

Предстои да му бъдат връчени претекстовете, той ще има седемдневен период да ги прегледа, след което Висшият правосъден съвет би трябвало да насрочи съвещание по настояването. Фактите са, че има искане от шестима членове от прокурорската гилдия. Това искане твърди, че основният прокурор се е намесил нерегламентирано в следствие. От друга страна не може да не прави усещане, че през вчерашния ден имаше политически поръчки. Много е значимо по какъв начин ще се развие тази процедура и по какъв начин ще се приключи, с цел да се разбере какво стои зад нея, уточни правосъдният министър.

Той означи, че Висш съдебен съвет е отвън мандата си и в случай че се стигне до премахване на Иван Гешев, не би следвало да стартира процедура за избор на нов основен прокурор.

Личността на основния прокурор е единият аспект на промяната, другият са параграфите в закона, които обезпечават контрола над основния прокурор, неговата отчетност. Този закон е извънредно настоящ, той е на дневен ред и правната комисия може да стартира с неговото разглеждане още на идващото съвещание. Това е законът, който ще ни помогне да преминем оттатък тези въпроси, разяснява Крум Зарков.

Трябва да разберем дали става дума за осъзнаване на един проблем, който е систематичен, или за политическа обстановка. Трябва да се работи според закона и малко по малко. Народното събрание би трябвало да извърши законовото си обвързване за възобновяване на квотите на институциите в правосъдната система - Висшия правосъден съвет, Инспекторат към Висшия правосъден съвет, Конституционния съд и още ред органи, включително значими регулации, които стоят в някакво състоение на безвремие, което се отразява на тяхната легитимност, акцентира той.

Нещата са съществени, самият факт, че се стигна дотук, е невиждан, съобщи министърът на правораздаването.

По думите му, в случай че се стигне до премахване на основния прокурор, наследниците на Иван Гешев би трябвало да знаят, че ще бъдат следени доста деликатно, с цел да се види дали това, което се случва, е на кардинална основа или е част от политически сюжет.

Зарков разяснява и митинга на чиновниците в пандизите.

Основната причина за митинга е една дълго отлагана промяна, която сме почнали. Тя е дълго отлагана, тъй като предизивква брожения. Става дума за това, че в продължение на години се беше наложила практиката надзирателите да работят на 24-часови смени. От доста време експертите споделят, че това работно време е неефективно както по отношение на работата, по този начин и за цалата ситема, а е нездравословно и за здравето. Ние въведохме 12-часов режиум на работа, което разрешава денем да се насища с повече надзиратели, в сравнение с през нощта. Ефектът от промяната е, че за първите три месеца на тази година спрямо първите три месеца на предходната година изключителният труд е намалял с 85%, сподели още Крум Зарков, като увери, че той и екипът му ще завършат тази промяна.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР