В предаването „Лице в лице“ по бТВ Асена Сербезова, каза

...
В предаването „Лице в лице“ по бТВ Асена Сербезова, каза
Коментари Харесай

Сербезова: Засега у нас няма регистриран случай на атипичен хепатит при деца

В предаването „ Лице в лице “ по бТВ Асена Сербезова, сподели че към този момент в България няма регистриран случай на хепатит при децата. „ В 12 страни членки има такива случаи, едвам при пет деца са се наложили трансплантация на черен дроб. Ние разпратихме писма до лечебните заведения по какъв начин да реагират, в случай че се натъкнат на подобен хепатит, а точно да изпратят проби до НЦЗПБ. “

По отношение на създаване на Национална детска болница, аз заварих едно тежко завещание във връзка с тази сага, съобщи Сербезова. „ Несъмнено ние като страна би трябвало да имаме такава болница. Построяването на тази болница е цел, само че би трябвало да имаме цялостна идея за детско и майчино опазване на здравето. Трябва да има постройка, къде да бъде издигната. Предлагам това да оставим в ръцете на експертите по геодезия и така нататък В работната група най-скоро чакам да има отчет и ще ви отговоря на въпроса дали в болница „ Лозенец “ ще бъде детската болница. Старата постройка, която е в двора на Медицинска академия, въпреки и да има скеле, не дава отговор на условията за детска болница. Обсъждахме вид тя да бъде разрушена. Към сегашния миг се разискват всевъзможни разновидности. Сменен е бордът на капиталовата компания и следва да създадем основите “.

604 милиона лв., които са допълнително, са едно революционно нарастване – за какво?, попита Сербезова и отговори: „ Защото за първи път има такова нарастване в извънболничната помощ, в профилактиката. Знаем, че българинът е най-болен, той живее със 7 година по-малко от средностатистическия европейски жител. И по тази причина се насочихме към профилактиката на редица обществено значими болести. Включително профилактични прегледи при деца. В болничната помощ също част от клиничните пътеки се усилват приблизително с 25%. Увеличават се средствата и за общопрактикуващите лекари “.

Електронното досие към този момент се вкарва, заяви Сербезова. „ Всеки пациент ще може да види своето досие и това също е една форма на надзор. До края на годината в цялостната функционалност би трябвало да бъде въведено “.

Не виждам повече от 2-3 месеца да бъде въведена замяната на „ бяла рецепта “ с електронна, съобщи Сербезова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР