В предаването Хоризонт за вас на 18 януари жител на

...
В предаването Хоризонт за вас на 18 януари жител на
Коментари Харесай

Електропастир и овчарски кучета скараха жителите на троянското село Бели Осъм

В предаването " Хоризонт за вас " на 18 януари гражданин на троянското село Бели Осъм алармира за проблеми с нападателни кучета, благосъстоятелност на локален животновъд, който също така е заградили общински път и частни парцели с така наречен електропастир - ограда за защита на животни, по която тече ток.  Игнат Ерелийски се оплака от това, че е подавал доста тъжби до община Троян, полицията и прокуратурата, само че до момента няма резултат от тях. Затова кореспондентът на БНР в района Пламен Христов ревизира случая. 

Репортерската инспекция сподели, че проблемите в село Бели Осъм не са неотдавна и стартират преди 4 години, когато там се заселват Владимир Вътков и фамилията, създавайки свое животновъдно стопанство.  Заради животните са и първите недоволства, за които споделя Игнат Ерелийски:

Пуска ги без компаньон - идваха тук, влизаха в селото и най-лошото е, че се съпровождаха от три доста огромни кучета. 

Заради нападателните кучета Ерелийски, който има къща за посетители в региона, събира подписка и подава сигнали против Владимир Вътков до способените институции:

Създаваха ни доста проблеми  - нападнаха една жена тук, съседка, нападнаха ме мене. При нас идват доста почиващи, няколко пъти ги атакуват.

Две фамилии вече  - излизайки нагоре, ги пресрещат три големи кучета без намордници, без каишки.

От своя страна Вътков описа своята версия за казуса:

Арендували сме общински терени, по- нататък и частни. Поддържането на зелените части  -  приказваме единствено за пасища и ливади, провокира извънредно доста злоба от хора, които не са се възползвали, не са отработили тези терени.  И тези същите хора това нещо, преди ние да го създадем в този тип, го бяха трансформирали на торище. Това нещо се поддържат посредством електропастир.

От община Троян правят незабавна инспекция по подадените от Ерелийски сигнал, че е бил атакуван от кучетата на Вътков.  Румен Варчев изясни:

Бяхме на място в парцела на Вътков, установихме съществуването на три кучета - порода каракачанска, които бяха в границите на парцела на лицето, пуснати на към 15 метра от входната врат,а която беше отворена.  Кучетата не демонстрираха никакво нападателно държание.

Във връзка с другата конфликтна точка -  електропастирът, с който са заградени терени, Вътков сподели, че за монтиране на такова оборудване не належащо особено позволение: Нужни са ми контракт за парцелите, които аз имам.

Кметът на селото Милка Пенчева изясни, че е осведомена с казуса:

Единствено получила съм една рекомендация от община Троян във връзка със сигнално писмо от господин Игнат Ерелийски да направя маршрут на животните на Владимир -  да не слизат в региона на селото, а маршрутът да минава по този начин, че животните да не влизат в чертите на селото.  И аз съм му пуснала заповед стадото да се изтегля нагоре по посока към Балкана. Мисля, че  заповедта е изпълнена в 90%, някой път може да има изключения, само че той е поставил и елпастири. От негова страна пък имах устна  тъжба, че някой му  ги прекъсва.

Така излиза наяве, че Игнат Ерелийски и Владимир Вътков имат сериозен спор между тях, като са уверени в правотата си, само че от кучетата и поставения електропастир се оплакват и други хора. Началникът на Районното ръководство на полицията в Троян Радостина Петкова сподели, че от там са подхванали всички нужни ограничения по разрешаването на абсурда:

При нас има голям брой подадени тъжби от и против Владимир Вътков - по всички е взето отношение. Част от тях са изпратени в Районна прокуратура - Троян, за други са написани протоколи за предизвестие, актове, полицейски разпоредби. Изпратили сме ново писмо до общината да установим този електропастир на чии парцели е, дали е заграден нелегално непознат парцел или общински път. До момента нямаме отговор от община Троян.

Проблемът обаче най-вероятно ще се реши в прокуратурата и вероятно в съда,  чакаме техните дейности, обобщава Пламен Христов. Целия репортаж по тематиката чуйте от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР