В предаването 120 минути по БТВ Борислав Сандов, каза че

...
В предаването 120 минути по БТВ Борислав Сандов, каза че
Коментари Харесай

Борислав Сандов: Фирмите, които се наемат да почистват речните корита, създават сериозен риск от по-големи следващи наводнения

В предаването „ 120 минути " по БТВ Борислав Сандов, сподели че компаниите, които се наемат да почистват речните корита, основават сериозен риск от по-големи последващи наводнения. Решението е тази активност да се трансферира от регионалните шефове към горските стопанства.

„ Частично бяхме готови за проливните дъждове. Няма жертви, а това е най-важното. Това е най-хубавата вест от тази в действителност бедствена обстановка. Годишно в света умират към 6000 души по време на наводняване. В България все още няма нито една жертва ", разясни той.

Бившият екоминистър е безапелационен, че главният риск е с язовирите. „ Огоста " е необикновен язовир - той не разрешава запълване на повече от 65-70%. Става дума за специфичност на стената му. Нещо, за което се приказва към този момент няколко пъти. Създавани са в годините разнообразни работни групи, само че за жалост казусът там към момента не е решен ", изясни той.

Борислав Сандов напомни, че поради климатичните промени, ние все по-често ще сме очевидци на локализирани естествени феномени. Според него е мъчно за управляващите да овладеят тези процеси, тъй като от една страна има проблем с финансовия запас, а от друга - с неналичието на надзор и спазването на закона.

„ Основният систематичен проблем е, че регионалните шефове нямат бюджет, нямат техника, нямат и чиновници, които да се занимават с всичко това. В момента те подписват едни контракти с компании, които правят тези действия (по разчистването на речните корита - б.р.) за своя сметка, а в подмяна прибират материал и го продава ", сподели още той.

Бившият екоминистър изясни, че в случай че на компанията ѝ е неизгодно да почисти речните корита, тя или изсича по-голямо количество дървесина, с цел да си избие парите, или единствено имитира разчистване. „ Всичко това единствено основава по-голям риск от наводнения ", безапелационен е той и добави, че тази активност би трябвало да се трансферира от регионалните шефове към горските стопанство, тъй като те имат бюджет, техника и задоволително хора.

Освен наводненията в България, Борислав Сандов разяснява и нещастието в Украйна с разкъсването на язовирната стена на „ Каховка ". „ Стената на този язовир е към 30 км. Язовирът е в действителност голям - в случай че го съпоставим с българско оборудване, би трябвало да кажем, че той е 36 пъти по-голям от язовир „ Искър ". Наистина е голям, само че това няма да повлияе на качеството на водите в Черно море ", сподели той.

Сандов акцентира, че все още казусът със замърсяването на черноморските води е по-скоро районен. Той обаче посочи, че не е изключено това лято даже у нас да се следи малко по-зелена вода, поради свръх растежа на водорасли в резултат на нахлуването на огромни количества сладка вода и разнообразни боклуци.

„ Към момента водата по българското Черноморие е чиста и няма риск да се влиза в нея ", безапелационен беше той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР