В празника на любовта и виното за доброто настроение на

...
В празника на любовта и виното за доброто настроение на
Коментари Харесай

С наричания за здраве, берекет, веселие, кръшни хора и конкурс за домашно вино Камено празнува Трифон Зарезан

В празника на любовта и виното за положителното въодушевление на гостите и на своите съграждани се погрижиха Народният оркестър към НЧ „ Просвета-1927 “ и Сдружение с нестопанска цел „ Каменовски обичаи “

След водосвет за здраве, отслужен от отец Серафим за благополучие на лозарите, 76-годишният дядо Стоян, окичен с венец от лозови пръчки, ритуално заряза лозите. Присъстващите на тържеството поданици и посетители на Камено, кметът Жельо Вардунски, взеха лозарските ножици и също зарязаха ритуално лозите.

След зарязването на лозята за поредна година поданици и посетители на града се събраха дружно на площада, да отпразнуват националния празник Трифон Зарезан, да се заловен на кръшното хоро, да вдигнат тостове, и да се насладят на конкуренцията за „ Най- положително домашно вино “.

„ Днес е хубаво да предизвикваме младежите и те също да се включат в честването на националните ритуали и празници, а старите да предадат майсторството по произвеждане на хубаво домашно вино. Радвам се, че виждам тук и младежи. Пожелавам на всички поданици на общината да бъдат все по този начин сплотени, да не престават да ценят и почитат традициите, както и постоянно да честват дружно, като една здрава и мощна общественост. Честит Трифон Зарезан! “ - сподели кметът Вардунски в приветствието си към присъстващите на честването.

В състезанието взеха присъединяване локални производители от Камено, с.Трояново и с.Винарско. Оценката на пробите бе осъществена от експертната дегустационна комисия в състав от опитния и дълготраен ресторантьор - Юлиан Кулев и сомелиерът и съучредител на винарна „ Братанови “, Даниел Братанов.

Общo 9 винопроизводители от общината показаха виновността си. Надпреварата в състезанието беше оспорвана, тъй като виновността бяха с чудесно качество, невероятни усети и сътвориха същинска приятност за сетивата на журито и дегустаторите.

Първото място бе присъдено на Атанас Апостолов, който взе участие в състезанието с вино „ Юни блан ”. Второ място зае Петър Неделчев с домашно създадено алено вино, а на трета позиция бе класиран Петър Джумерски с вино „ Мерло и „ Мавруд ”.

В умозаключение комисията, която не за пръв път оценя пробите в Камено подчертаха, че белите виновност са „ най-капризни при производството ”, а алените ни виновност са едни от най-силните и конкурентни в района. Всички участници в състезанието получиха грамоти и предметни награди от кмета Жельо Вардунски.

В празника на любовта и виното за положителното въодушевление на гостите и на своите съграждани се погрижиха Народният оркестър към НЧ „ Просвета-1927 “ и Сдружение с нестопанска цел „ Каменовски обичаи “.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР