В празничния ден радостта на хората е помрачена от безпокойството,

...
В празничния ден радостта на хората е помрачена от безпокойството,
Коментари Харесай

Митрополит Николай с реч в черква подкрепя политиката на Борисов

В празничния ден насладата на хората е помрачена от безпокойството, обзело народа ни и църквата не би трябвало да се дистанцира от публичните процеси . Това съобщи пловдивският митрополит Николай на Успение Богородично в черквата " Успение Богородично " в Пловдив, след края на Божествената Света Литургия, заяви БНР.

В 150-годишната си история, Българската православна черква (БПЦ) е претърпяла и войнстващ атеизъм, и изолираност и целенарочено разделяне и репресии. За първи път претърпява своите 10 спокойни години , с помощта на о громната поддръжка на страната, сподели пловдивският митрополит, визирайки съвсем 10-годишното ръководство на Бойко Борисов (първите му две държавни управления приключиха с предварителни избори - б.р.) .

" През последните 10 години за първи път от доста години имахме държавно управление, което изяви предпочитание да помогне на Църквата и то по свое предпочитание ", твърди Николай Пловдивски.
 МОН утвърди синодалните учебници по Религия
МОН утвърди синодалните учебници по Религия

Учебниците ще бъдат безвъзмездни за децата, които учат православие

" Имаме държавно управление, което утвърди учебник на Светия Синод по предмета " Религия-православие ". От акцията за спасяването на българските евреи насам едвам в този момент през последните 10 години Българската страна стартира да чува гласа на църквата по общохуманни и всемирен въпроси ", сподели пловдивският митрополит.

Той посочи, че държавните институции не са позволили легализиране на сурогатното майчинство, което щеше да трансформира неродените деца в стока. Те застанали против узаконяването на еднополовото фамилно общуване, спряна била ратификацията на Истанбулската спогодба и така нататък Навръх Великден българският министър-председател отхвърли да затвори църквите, без значение от нечовешкия напън, на който бе подложен, сподели Николай Пловдивски.
 България безапелационна: Европейски Съюз не може да одобри Истанбулската спогодба без нейно единодушие
България безапелационна: Европейски Съюз не може да одобри Истанбулската спогодба без нейно единодушие

Според страната ни всички страни членки би трябвало да са съгласни

" В лицето на трите държавни управления на Бойко Борисов, ние получихме светско управление, което схваща, че православната черква е носеща колона на страната и се отнася към нея в сходство с това схващане ", твърди митрополитът.

Той посочи и " заслугата на българския цар Симеон ІІ " (има поради някогашния министър председател Симеон Сакскобургготски, който влезе в политиката като министър председател на република - б.р.) .

Той със Закона за вероизповеданията направи вероятното за превъзмогване на разкола в българската православна черква. Спазването на божиите закони е лекарството, от което се нуждае болното българско общество, сподели митрополит Николай в речта си.

Припомняме, член 13. От Конституцията на Република България:

(1) Вероизповеданията са свободни.

(2) Религиозните институции са отделени от страната.

(3) Традиционна вяра в Република България е източноправославното изповедание.

(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се употребяват за политически цели.

В края на службата митрополит Николай подари на вицепремиерката и туристически министър Марияна Николова и на заместник-регионалния министър Николай Нанков икона с лика на Божията майка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР