В практиката си през годините дотук съм работил с много

...
В практиката си през годините дотук съм работил с много
Коментари Харесай

Диастаза на коремните мускули след раждане – как да се справим?

В практиката си през годините дотук съм работил с доста дами, които се свързват с мен, с цел да изградим дружно вярната тактика и благодарение на стратегия да си върнат прибраното, плътно телосложение от преди бременността.

Бременността, несъмнено, е нещо отлично, само че тя съставлява сериозен стрес за женското тяло и може да провокира редица неподходящи резултати върху него, с които дамите по-късно би трябвало да се борят – стрии, увиснала кожа и така нататък

Един от тях е точно диастазата на коремните мускули, с която ще се срещнем през днешния ден.

Обръщам й внимание, тъй като не мисля, че има задоволително потребна информация за нея и положителните български материали по тематиката се броят на пръсти. Освен това доста дами даже не подозират, че може би страдат от диастаза и затова - не вземат ограничения за решаването на проблемa.

А диастазата на коремните мускули надалеч не е единствено козметичен проблем. Но за това по-късно, а в този момент - да преминем всъщност:

Какво е диастаза?

Диастазата ( duastasis recti ) съставлява раздалечаване на двете половини на правия коремен мускул ( rectus abdominis ), което може да доближи 2,5 см и повече на широчина. Получава се вследствие на разтягането на  Linea Alba (букв. бяла линия) –  тънката бяла подкожна линия, разделяща правия коремен мускул. Може да се прояви по цялото му продължение или единствено отчасти, тук-там.

Графиката илюстрира по-добре това, за което приказвам:



Източник: Elen Bushe / Shutterstock

Диастаза  най-често  се следи при недоносени новородени и при бременни дами или дами в постпартум (следродилен) интервал. Но може да се прояви и при всеки различен възрастен човек, без значение мъж или жена.

При новородените, и в частност – недоносените новородени, диастаза може да се появи поради недоразвития прав коремен мускул. А при дами по време на или след бременност – поради разтягането на коремната стена, провокирано от растящата матка. Като рискът от диастаза нараства с повторна бременност, поради повтарящото се разпъване и стесняване на коремната стена.

В тази публикация ние ще се съсредоточим точно върху диастазата вследствие на бременност и методите да се избегне или да се реши този проблем, в случай че към този момент е зародил. Защото не един път ми се е налагало да работя с дами, страдащи от него и желая да дам както на тях, по този начин и на всеки различен, който се интересува от тематиката, малко по-подробна и разбираема информация по въпроса.

Как да провериш за съществуване на диастаза?

  • Легни по тил, с крайници, сгънати в колената и ходила компактно стъпили на земята.
  • Повдигни леко рамената си от пода, като прикрепяш главата си с една ръка (подобно на позиция за лицева опора).
  • Обърни внимание на корема си. Прокарай пръстите на свободната си ръка нагоре и надолу от пъпа и виж дали напипваш разстояние по средата сред коремните си мускули.
  • Ако има разстояние що се касае за 1-2 пръста, най-вероятно става въпрос за диастаза.
  • Ако дистанцията е по-голямо от 2,5-3 см – добре е да се консултираш с доктор и да се обърне по-сериозно внимание.

Ето и видео с указания по какъв начин да направиш тази инспекция:

Видео урок

Как да предотвратиш появяването на диастаза?

По време на бременност, както обяснихме нагоре, множеството дами развиват някаква форма на диастаза, поради растящата матка. Много е евентуално след раждане диастазата последователно да изчезне сама и коремните мускули още веднъж да се приберат. Но има и риск диастазата да остане.

За да намалиш този риск, следвай следните указания:

  • Избягвай тежко физическо натоварване на коремните мускули по време на бременността.
  • Избягвай заседяване и обездвижване.
  • Обръщай внимание и следи за вярната си стойка и я коригирай при потребност.
  • Когато сядаш, използвай спомагателна опора за седалището си – одеяло или дребна калъфка.
  • При ставане от легнало състояние не разчитай напълно на коремните си мускули за осъществяване на придвижването,а си помагай с спомагателна опора – на коляно или с ръка.

Ако въпреки всичко диастазата не изчезне до месец-два след раждане или пък е развита по друга причина – има специфични извършения за справяне с нея, които могат да оказват помощ, стига положението да не е доста съществено.

Преди да пристъпиш към по-сериозно физическо натоварване след бременност обаче, първо се консултирай с лекаря си и се увери, че той утвърждава и го намира за безвредно в твоя съответен случай! Той вероятно може да те насочи и към физиолог, специализиращ точно в следродилно възобновяване.

Ако диастазата е огромна, провокирала е или е придружена от херния – решението нормално е оперативна интервенция.

8-минутна подготовка за промяна на диастаза

Ако искаш да се оправиш независимо и имаш единодушието на своя доктор - можеш умерено да преминеш към деяние.

Ето видео урок с няколко лесни извършения за стомах, планувани особено за промяна на диастаза, които могат да дадат позитивни резултати след едвам 2-3 седмици процедура.

Видео урок

Бележка: видеото е на британски език, само че могат да се включат български надписи .

Какво да избягваш?

При съществуване на диастаза след бременност,  избягвай :

  • Да изпълняваш извършения като „ коремни преси “, „ планк “ и други сходни, които мощно натоварват коремните мускули и могат да влошат състоянието;
  • Да държиш бебето „ на бедро “, в случай че това е болезнено;
  • Да вдигаш и носиш тежки предмети;
  • Да ставаш от легнало състояние без спомагателна опора (на коляно или с ръка);

В заключение…

Диастазата е постоянно срещан проблем, изключително при новородени и при дами по време и след бременност. За благополучие в множеството случаи не е мотив за терзание и даже да не се прибере сама, може да се усъвършенства доста с някои лесни домашни извършения.

Но в случай че диастазата е по-голяма от естественото (повече от 2-3 см), съпроводена е от херния или остава упорита, за дълъг интервал от време, е добре да се потърси мнение от експерт, който да оцени положението и да предложи съответно лекуване.

При всички случаи, добре е да не се подценява и да се вземат ограничения за справяне с нея, защото въпреки и не рискова, тя може да провокира съпътстващи проблеми – болки в кръста и седалището и неправилна стойка, които утежняват качеството на живот.

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР