В позиция, приета от президиума на ПЕС, относно намаляването на

...
В позиция, приета от президиума на ПЕС, относно намаляването на
Коментари Харесай

ПЕС за орязаните партийни субсидии: Това е сериозна заплаха за демокрацията в България!

В позиция, призната от президиума на ПЕС, по отношение на намаляването на партийните дотации в България, европейските социалисти показват угриженост от негативните последствия за политическата система в страната и приканват Народното събрание за преоценка на обстановката.

Документът беше иницииран от президента на ПЕС Сергей Станишев след негова персонална позиция в отговор на писмо от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. З

аседанието на президиума се организира в Хелзинки при семейството на ръководещата Финландска социалдемократическа партия, защото сега страната е ръководител на Съвета на Европейски Съюз. Участие взеха представители на 29 партии от цяла Европа, членуващи в ПЕС.

В мнението си европейските социалисти показват, че новите ограничения засягат опозицията в България и предизвестяват за риск от оттегляне от демократичните практики и върховенството на закона:

„ Времето и методът, по който тези промени бяха признати, оставят усещане за политически ход за слагане на главната опозиционна партия, членуваща в ПЕС – Българска социалистическа партия, в неравностойна позиция в предизборна конюнктура. “

„ С тези промени се основава опция за неограничени дарения и спонсорство на политически партии от частни компании, без нужните законови гаранции, открити в други държави-членки на Европейски Съюз.

Те съставляват сериозна опасност за демокрацията в България, изключително при настоящето политическо ръководство в страната. Законодателните промени отварят вратата към нездравословни връзки сред политическите сили и бизнеса, нарушавайки салдото сред публичния и частния интерес.

Възможността за “приватизация” на политически партии, а с това и на изпълнителната и на законодателната власт, е неоправдателна. В интерес на всички български жители, както и на Европейски Съюз като цяло, е да не се разрешава оттегляне от демократичните стандарти и правила “, се споделя още в позицията.

„ ПЕС приканва Народното събрание да направи преоценка на обстановката и да прегледа по-подробно възможните последствия от импортираните законодателни промени с оглед попречване на рисковете за демократичното действие на политическите процеси в страната “, пишат социалистите, като показват подготвеност за взаимоотношение по тематиката с Българска социалистическа партия.

„ ПЕС ще продължи да следи въздействието на тези тревожни ограничения и показва подготвеност за съдействие с партията в България, членуваща в лявото европейско политическо семейство – Българска социалистическа партия. “
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР