В поведението на пчелите учените виждат потенциал за създаване на

...
В поведението на пчелите учените виждат потенциал за създаване на
Коментари Харесай

Изкуственият интелект ще черпи опит от пчелите 


В държанието на пчелите учените виждат капацитет за основаване на системи за самостоятелно ръководство на роботи (снимка: CC0 Public Domain)

Група английски и австралийски учени изследва тактиката на медоносните пчели за търсене на нектар и построи компютърен модел въз основа на това знание, с цел да може изкуственият разсъдък да взема по-бързи и точни решения. „ Пчелните мозъци “ ще разрешат на AI да се побере в по-компактни системи и да ръководи самостоятелни роботи с висока успеваемост. 

Мозъкът на пчелата е с размерите на сусамово семе. Той съдържа милиони неврони, които в продължение на милиони години еволюция на пчелите са усъвършенствали логаритмите за взимане на решения до съвършенство. Пчелата мигновено взема решение да се спусне върху цветето, с цел да извлече нектар или да продължи по-нататък.
още по темата
В това държание на пчелите учените виждат капацитет за основаване на системи за самостоятелно ръководство на роботи. Чрез повторение на невронните връзки на пчелите в техните AI вериги, роботите могат да станат по-умни и по-ефективни, отбелязва HPC Wire в обява за новото проучване.

„ В изследването ние разкрихме главните механизми, които дефинират тези забележителни качества за взимане на решения. Сега можем да ги използваме, с цел да разработим по-добри, по-надеждни и склонни към риск роботи и самостоятелни машини, които могат да мислят като пчели, едни от най-ефективните навигатори в естествения свят “, споделя един от създателите на проучването.

За задачите на опита учените са основали изкуствена градина с цветя в пет разнообразни цвята. Сините цветя постоянно съдържат захарен сироп, зелените цветя съдържат единствено вода с добавка на тоник, което пчелите изрично не харесват, а останалите цветя са инцидентно подправени с глюкоза.

След това откривателите употребяват камери, с цел да запишат придвижването на 20 пробни пчели из градината в търсене на храна. Последващият разбор на записа демонстрира, че пчелата взема решение да кацне на цветето или да лети по-нататък в границите на 0,6 s.

Изграденият компютърен модел на държанието на пчелите съответствува със структурата на невронните връзки в мозъка им. На тази основа учените стартират да учат по-подробно връзките в мозъка на насекомите, което в действителност е развой на реинженеринг.

Въз основа на получените познания, един от участниците в плана основава компанията Opteran с концепцията да направи леки и евтини силиконови „ мозъци “ за роботи и самостоятелни транспортни средства, които могат да виждат, усещат, направляват и вземат решения, както вършат насекомите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР