В последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще разгледат на

...
В последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще разгледат на
Коментари Харесай

Обсъждат промените в Закона за личната помощ днес

В последното за седмицата пленарно съвещание депутатите ще прегледат на първо четене измененията в, съобщи кореспондент на БГНЕС. Новите текстове са препоръчани от Министерски съвет, а част от тях плануват помощните средства за хората с увреждания да се поемат от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) от края на идната година.
Промяната се постанова, защото законът планува от 2021 година право на персонални асистенти да имат всички хора с трайни увреждания, без ограничаване в часовете труд на асистентите . Според данните те са към 640 000 души. Предвидените средствата за персонални асистенти следващата година са над 214 000 000 лв.. От тях ще могат да се възползват към 80 000 деца и хора с увреждания с най тежките степени. Новият миг е прибавянето на една категория – хората над 18-годишна възраст с ТЕЛК сред 70% и 89%.
 Мая Манолова: Ще има Закон за персоналната помощ Мая Манолова: Ще има Закон за персоналната помощ
За следващ път въпросът за персоналната помощ беше заложен, обсъдихме го и стигнахме до упования резултат. Да, ще има подобен закон. Това каз...
Асистентите ще не престават да работят на трудов контракт, само че се покачва заплащането поради растежа на минималната заплата. Доставчикът на персонална помощ ще може да слага условия към асистентите, според от потребностите на ползвателя. Въвеждане на норма за даване на механизма персонална помощ в случаите, когато ползвател има потребност от осъществяване на лекуване в чужбина или осъществяване на рехабилитационна услуга. В рамките на съвещанието депутатите ще разискват още промени в Закона за опазването на околната среда и Закона за юридическите лица с нестопанска цел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР