В последно време ясно виждаме последиците от климатичната криза, а

...
В последно време ясно виждаме последиците от климатичната криза, а
Коментари Харесай

Десетте стари филма, които предсказаха климатичната криза

В последно време ясно виждаме последствията от климатичната рецесия, а пагубните сюжети, показани в по-старите филми, стартират да наподобяват все по-реалистични.
Прочетете още
Макар и да са плод на художествена небивалица, позабравените ленти могат да послужат като предупредителни истории, че времето не е на наша страна и планетата има незабавна нужда от дейности.

Movieweb предлага ранглиста с филми за бедствия, които са натрапчиво настоящи пред актуалните екологични проблеми.

The Poseidon Adventure (1972)

The Poseidon Adventure разказва мъчителното пътешестване на група оживели, които се пробват да избягат от преобърнал се круизен транспортен съд.

Макар че повода за злополуката не е обвързвана с изменението на климата, концепцията за корабокрушението е настояща, защото морското ниво се повишава, а бурите стават все по-интензивни заради изменящия се климат.

Филмът акцентира незабавната нужда от адаптиране и създаване на устойчиви на климатичните промени крайбрежни общности, с цел да се отбрани животът, поминъкът и културното завещание от възходящите закани.

Outbreak (1995)

Outbreak се развива към фиктивен вирус, който се популяризира бързо по света.

Въпреки че фокусът на кино лентата не е директно обвързван с изменението на климата, той резонира с провокациите, с които се сблъскахме по време на пандемията от COVID-19.

Потенциалът за поява и разпространяване на заразни заболявания и нуждата от световно съдействие в предварителната защита и реагирането на тях - всичко това е очебийно в този филм, като се натъртва на неотложността на оправянето както с екологичните, по този начин и със здравните рецесии.

Twister   ( 1996 )

Вълнуващият " Twister ", трансформирал се ненапълно в паметна класика, споделя за преследвачи на стихии, които са по пътя на торнадо.

Тъй като изменението на климата трансформира атмосферните условия, честотата и интензивността на торнадата демонстрират наклонност към увеличение в някои райони.

Филмовото показване на тези рискови метеорологични феномени акцентира възходящата нужда от усъвършенствани системи за прогнозиране, усъвършенствани тактики за реакция при бедствия и устойчива инфраструктура за отбрана на уязвимите общности.

Продължението на кино лентата " Twisters " ще излезе на екран през 2024 година, съгласно Variety.

Volcano (1997)

Volcano показва изригването на вулкан в центъра на огромен град, което провокира безпорядък и опустошения.

Въпреки че филмът си разрешава артистични свободи, евентуалните опасности, свързани с вулканичната активност, са неоспорими.

Тъй като изригванията на вулкани не престават да оказват въздействие върху общностите по света, този филм припомня за нуждата от ефикасен мониторинг, системи за ранно предизвестие и всеобхватни проекти за деяние при изключителни обстановки, с цел да се смекчат последствията от сходни бедствия.

The Perfect Storm (2000)

The Perfect Storm е основан на същински събития и показва опустошителната мощ на сливането на метеорологични системи.

Тъй като изменението на климата трансформира световните метеорологични модели, вероятността от рискови и непредсказуеми стихии, като тази във кино лентата, се усилва.

Сюжетът припомня за разрушителния капацитет на такива " съвършени стихии " и за нуждата от възстановяване на прогнозирането, устойчива инфраструктура и благоприятни условия за реакция при бедствия.

The Core (2003)

В научнофантастичния трилър The Core земното ядро стопира да се върти, което води до пагубни последствия за планетата.

Въпреки че филмът си разрешава обилни волности във връзка с научната акуратност, той обръща внимание на деликатния баланс на системите на ядрото на нашата планета.

Въпреки че земното ядро не е директно повлияно от изменението на климата, филмът ни подтиква да се замислим за комплицираните взаимозависимости на земните системи и за значимостта на поддържането на стабилността и здравето на нашата планета като цяло.

The Day After Tomorrow (2004)

The Day After Tomorrow разказва свят, в който рискови метеорологични феномени водят до нов ледников интервал.

Въпреки че бързината на изобразените климатични промени може да е пресилена, концепцията за супербури, урагани и неочаквани захлаждания става все по-правдоподобна, защото сме очевидци на все по-честите и интензивни естествени бедствия.

От горещите талази, които изпепеляват континентите, до полярния лед, който се топи със застрашителна скорост, филмът служи като сурово увещание за евентуалните последствия от неконтролируемото изменение на климата.

An Inconvenient Truth (2006)

An Inconvenient Truth е документален филм, който демонстрира действителността и последствията от изменението на климата.

Той извежда на напред във времето правдоподобността на един свят, който се бори с повишението на температурите, топенето на ледовете, покачването на морското ниво и рисковите метеорологични феномени.

Филмът, управителен от някогашния вицепрезидент на Съединени американски щати Ал Гор, показва научни доказателства и приканва за незабавни дейности за намаляване на последствията от изменението на климата.

Актуалността му нараства през годините, служейки като апел за пробуждане на хората, държавните управления и бизнеса да се оправят с климатичната рецесия.

Children of Men (2006)

Действието в Children of Men се развива в антиутопично бъдеще и показва свят, малтретиран от неплодородие, обществени безредици и утежняване на околната среда.

Макар че филмът се концентрира най-вече върху публичния колапс и човешкото неплодородие, той индиректно загатва за последствията от един свят, обиден от изменението на климата.

Филмът служи като увещание за евентуалните нарушавания на екосистемите, ресурсите и човешкото богатство, които могат да зародят вследствие на изменящия се климат.

Като акцентира смисъла на опазването на околната среда и насърчаването на устойчиви практики, филмът ни подтиква да поемем отговорност за основаването на по-устойчиво и заслужено бъдеще.

San Andreas (2015)

San Andreas е екшън с присъединяване на именития артист Дуейн " Скалата " Джонсън.

Представя поредност от мощни трусове по продължение на разлома Сан Андреас, които опустошават западното крайбрежие на Съединени американски щати.

Въпреки че сюжетът на кино лентата е фиктивен, възходящата сеизмична интензивност по света, съчетана с въздействието на изменението на климата върху тектоничните процеси, поражда опасения по отношение на уязвимостта на районите, застрашени от трусове.

Филмът ни припомня за смисъла на готовността за трусове, строгите строителни правила и ефикасното реагиране при бедствия, с цел да се предпазят общностите.

 

Източник: profit.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР