В последно време все повече хора, работили за кратък период

...
В последно време все повече хора, работили за кратък период
Коментари Харесай

Нови мерки на НОИ за предотвратяване на злоупотреби с обезщетения за безработица

В последно време от ден на ден хора, работили за къс интервал в чужбина, подават заявки за парични компенсации за безработица /ПОБ/ в България. Това докара до основаването на специфичен указател в хасковското териториално отделение на, който цели да проучва и управлява тези случаи. Регистърът включва лица, работили в други страни членки на Европейски Съюз за интервал по-малък от 6 месеца.

Статистика и инспекции на заявките

От началото на годината до 30 юни 2024 година в регистъра са вписани 72 лица, които са заявили осигурителни интервали във Франция, Нидерландия, Ирландия и Белгия с най-кратка трудова активност от 3 дни. За всички тези случаи Национален осигурителен институт прави инспекции посредством задгранични пътувания, като при нужда се търси информация от други институции, с цел да се удостовери дали лицата в действителност са упражнявали законна трудова активност в съответните страни.

Превенция на неоснователни заплащания

Национален осигурителен институт подхваща спомагателни ограничения за попречване на неоснователни заплащания по ПОБ. Изискват се подробни данни за непрекъснат и сегашен адрес, информация за съпруг/съпруга и деца от съответните общини, както и информации за задгранични пътувания от Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи. В случаи на съществуване на малолетни деца се изисква информация от Регионалното ръководство на образованието по отношение на тяхното наличие в детски заведения или учебни заведения.

Откази за погашение на компенсации

След осъществяване на детайлни инспекции в интервала от 1 януари 2023 година до 30 юни 2024 година, Национален осигурителен институт издаде отводи за погашение на компенсации на следните лица:

– 62 лица с подадени заявки след трудова активност в Германия;
– 12 лица с подадени заявки след работа в Нидерландия;
– 4 лица с подадени заявки след активност в Кипър;
– 2 лица с подадени заявки след трудова активност в Италия;
– 3 лица с подадени заявки след работа в Ирландия.

Земеделски стопани и злоупотреби

През годините Национален осигурителен институт откри и случаи на лица, регистрирани като аграрни стопани, които обаче не дават отговор на изискванията за това. Те заявяват минимални икономически действия, като развъждане на дребен брой кокошки или плодове и зеленчуци в двора на къщата си, само че не покриват условията на Кодекса за обществено обезпечаване. През последните години Национален осигурителен институт ускори контрола и извърши голям брой инспекции, които доведоха до понижаване на злоупотребите.

Низходящ тренд в сигналите и успеваемостта на контрола

Данните демонстрират, че с помощта на засиления надзор броят на сигналите за инспекции понижава. През 2020 година са подадени 118 сигнала за инспекции, от които 96 лица са получили отводи за компенсации. През 2023 година сигналите спаднаха до 5, като 4 лица не дават отговор на изискванията за погашение на компенсации.

Възстановени суми от непозволени заплащания

Национален осигурителен институт също по този начин възвърне обилни суми от непозволено изплатени парични компенсации за краткотрайна нетрудоспособност.

Национална агенция за приходите с значима информация: Как да разберете дали има дело за отговорности против вас

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР