В последно време сякаш свикнахме да мислим за технологиите като

...
В последно време сякаш свикнахме да мислим за технологиите като
Коментари Харесай

Lenovo разкрива как технологиите могат да повлияят върху качеството ни на живот

В последно време като че ли свикнахме да мислим за технологиите като за належащо зло, което постоянно е там за нас, когато имаме потребност от провинен.

Децата са разсеяни поради екраните, обществените мрежи ни заливат с подправена информация, телефоните ни оплитат в злокобни зависимости и по този начин нататък, и по този начин нататък.

Истината обаче е, че технологиите ни служат по този начин, както решим да ни служат. И имат целия капацитет на света да бъдат мотор за по-добър живот - в случай че му позволим да се осъществя.

Тази посока на разсъждения следват от Lenovo, когато организират световно, задълбочено изследване на тематика " Как технологиите могат да се трансфорат в главен мотор за положително мислене и да подобрят бъдещето на човечеството ".

Проучването е във връзка 30-ата годишнина от основаването на емблематичната продуктова серия ThinkPad и цели да наблюдава по какъв начин днешните публични провокации въздействат на продуктивността и държанието на хората в световен мащаб.



Участници в изследването споделят, че губят почти към 2 часа дневно от оптималната си продуктивност заради невъзможността да се концентрират и да мислят по-целенасочено. Вероятно сте забелязали и по себе си наклонността за некадърност на задържане на вниманието на едно място за по-дълго време. Кога последно единствено гледахте филм? А по кое време последно единствено работихте? Или единствено четохте книга?

Разпиляването на фокуса на вниманието с изключение на до по-ниска продуктивност, води до струпване на стрес, отмалялост и напрежение, което действително е по-големият проблем: в последна сметка сме хора, а не заводи за произвеждане.

Think Report наблюдава държанието на близо 5700 души в Съединени американски щати, Обединеното кралство, Германия и Япония и идва тъкмо за 30-ата годишнина на Lenovo ThinkPad.

Основните заключения от него са много красноречиви по въпроса кои са главните фактори, които въздействат на нашето държание и мислене.

От всички респонденти единствено 34% споделят, че прекарват " цялото " или " по-голямата част " от времето си за ясно, надълбоко и продуктивно мислене. 75% от лицата, вземащи решения в региона на IT сферата в международен мащаб, споделят, че сътрудниците им се затрудняват „ доста “ или „ ненапълно “ с ясното и продуктивно мислене.

Разбира се, числата удостоверяват това, което към този момент сме забелязвали: концентрацията е все по-голямо предизвикателство, а продуктивното мислене се оказва положение, към което би трябвало да се движим целеустремено, а не даденост, с която бяхме привикнали.

Цели 64% от интервюираните считат, че разчитат повече на практично мислене или мислене за „ оцеляване “, както и на мисленето под стрес и напрежение, което естествено води до липса на новаторско и прогресивно мислене, а това на процедура има отношение към бъдещето и качеството на живота.

Прави усещане, че 79% от интервюираните американци считат сериозното мислене за " доста значимо ", което несъмнено е забавно поради все по-масовото разпространяване на тайните теории.

Онова, което е значимо да отбележим, е, че множеството интервюирани считат, че обстановката в международен мащаб не се усъвършенства и считат, че животът им няма да стане по-лесен или по-малко стресиращ в идните няколко години.



Как обаче интелигентните технологии могат да ни оказват помощ да мислим по-положително?

66% от интервюираните бизнес крайни консуматори търсят информация за това по какъв начин технологията може да помогне за ясно, надълбоко и продуктивно мислене. Те са по-склонни да обмислят силата на връзката си с технологиите. Мнозина считат, че опростяването на дилемите може да помогне на хората да реализират по-добро мислене.

В по-голямата си част интервюираните, вземащи решения в региона на IT промишлеността, са оптимистично настроени по отношение на технологията, до която имат достъп техните сътрудници и по какъв начин тя разрешава ясно мислене на чиновниците и организациите. Независимо дали става въпрос за съблюдаване на крайни периоди, нужда от сливане на бизнес хрумвания – повече от 60% от интервюираните считат, че технологията оказва помощ на хората да вземат участие в сериозни, разнообразни, взаимни, експанзивни/изследователски и/или нови типове мислене.

Това е вест и не е вест. Статистиката ни подсказва това, което към този момент знаем, само че може би забравяме: че екраните на устройвата ни са опция да подобрим мисловния си развой и да вършим работата си по-лесно, по-бързо и с по-малко напрежение. Именно устройствата ни помогнаха ненапълно да съхраним обществения и служебния си живот по време на COVID-пандемията. Също те разрешиха на работата от у дома да навлезе като норма, а ходенето в офис от 9 до 6 да бъде избегнато, когато няма потребност от него.

В умозаключение респондентите считат, че продуктивното мислене има капацитета да остави продължително въздействие. Мнозинството от интервюираните са съгласни, че по-целенасоченото мислене би нараснало нашето качество на живот и бихме били по-близо до решаването на провокациите, пред които сме изправени като обществото.

Tук идва виновната задача на софтуерните компании да могат да дават на своите консуматори технологии, които оптимално да покачат качеството им на живот и мислене.

Разбира се, това не е лека задача, само че някои софтуерни компани работят в тази посока и основават среда, която вместо да затлачва ясната мисъл, я предизвика и разчиства пътя пред нея.

Lenovo основава своите артикули с концепцията да бъде покрай хората и да прави живота им оптимално елементарен и удобен. И по всичко проличава, че тази наклонност ще се резервира и през идващите 30 години.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР