Най-известните картини с хазартен мотив

...
В последно време, хазартните развлечения набират все по-голяма популярност. Сигурно
Коментари Харесай

В последно време, хазартните развлечения набират все по-голяма популярност. Сигурно ще ви изненадаме, като ви кажем, че може да бъдат открити дори в изобразителното изкуство. Е, все още не е създадена картина, посветена на онлайн казината, като Алфа Уин, но и за това има време. Настоящата тема е посветена изцяло на картините с хазартни мотиви и интересните детайли около тях. Изкуството и до ден днешен е на много висок почит и сме сигурни, че ценителите ще се насладят на следващите редове. Не губете повече време, а бързо се настанете удобно, за да видите кои са най-известните картини с хазартен мотив, като се запознаете и с техните създатели.

„Картоиграчи“ (The Cardsharps) от Караваджо

Този шедьовър е дело на Микеланджело да Караваджо, който е италиански художник. Картината е нарисувана през 16 век, като специалисти твърдят, че точната година е 1594 година. „Картоиграчи“ е много специфична картина, която изобразява двама играчи, единият от които си има и помощник в играта или поне така изглежда на пръв поглед. Интересното тук, е поведението на другия играч, защото ясно е изразено как се опитва да надхитри своя противник, като крие карти зад гърба си.

Това е много интересна картина, описваща как играчите са готови на всичко, само и само да се докопат до така мечтаната победа. Загадката е третият мъж, който не се знае с какви точно намерения е включен в цялата игра. Дали иска да помогне на играча, до когото е застанал и му дава насоки или гледа картите му, за да може опонентът му да спечели. Може да се използват много различни интерпретации и гледни точки за тази картина.

„Кучета, играещи покер“ от Кулидж

Създателят на тази картина със закачливо име е на Касиус Маркелус Кулидж и всъщност той е нарисувал цяла поредица от маслени платна с изобразени кучета, играещи покер. Поредицата се състои от общо 16 платна и художникът по-доста хумористичен начин и дори под формата на пародия е пресъздал цялата атмосфера с тези чудати кучета. Илюстрациите са направени по начин, който да бъде убедителен, че всички разбират какво правят, а имената на всяка една картина ще ви накара да се замислите защо е кръстена точно така.

Има много интересни заглавия като „Смелият блъф“, „Нарушено обещание“, „Спирката и четирите аса“, „Покер съчувствие“ и „Посещение при болния приятел“. Това са само част от картините, но всяка една си струва да бъде видяна и премислена през вашата гледна точка. Тези картини определено са едни от най-известните и до ден днешен, като дори може да бъдат видени в някои по-известни казина.

„Картоиграчи“ от Сезан

Пол Сезан е френски художник и създател на тази поредица от общо 5 картини, отново направени в маслен стил. Той е оценен като един от най-скъпите художници в света и това е благодарение точно на тази картина, която е била обявена и продадена на търг за 250.000.000 щатски долара. Картината илюстрира един абсолютно безгрижен живот на хората, чиято единствено страст е играта на карти, придружена с алкохол или цигари.

Няма нищо прекалено или в повече, а само ясни образи на това с какво се занимават хората след дълъг ден. Картините на този етап са разпръснати на различни места, като някои са в музеи, а други са в имението на Кралско семейство от Катар.

„Картоиграчът в интериора“ (The Card Player In An Interior) от Ян Стен

Още една световно известна картина, свързана с хазарта и най-вече с игрите на карти. Тази картина на пръв поглед е много семпла и обикновена, но точно такъв е стилът на художника Ян Стен. В неговите произведения изцяло присъства улавянето на малките и уж незначителни на пръв поглед неща, а всъщност толкова важни.

За него неподправеността и естественото държание са изключително значими. Точно и поради тази причина, в неговите картини ще видите напълно обикновени хора, които се наслаждават на своето свободно време. Много художници след него са се опитвали по всякакви начини да се доближат до неговото изкуство и да пресъздадат подобни картини, но неговата творба си остава открояваща се и до днес.

„Войници, които играят карти“ (Soldiers playing cards) от Леже

Фернан Леже е френски художник и творбите, които създава са силно повлияни от големите имена на Пабло Пикасо и Пол Сезан. Леже е голям почитател на кубизма и повечето му картини са точно в такъв стил. Най-силната му и най-известна картина, която е вдъхновение от Първата световна война е именно тази, създадена през 1917 година. На пръв поглед е трудно да се види какво точно е изобразено, но с малко задълбочаване всичко става по-ясно. На нея ще видите как войници, седнали около дървена маса, играят карти. Тази картина е нарисувана, докато художникът е в болница, след като е бил ранен по време на войната.

Заключение

Хазартът освен средство за забавление и изкарване на пари, може да бъде и вдъхновение, за нещо по-голямо. Всички тези художници, които ви представихме, са известни с тези картини и се споменават до ден днешен. По онова време, игрите с карти са били на почит и това присъства във всяка една картина, която обсъдихме. Дори в наши дни да не са сред най-модерните игри, тогава те са били начин хората да се опознаят по-добре и да създадат нови приятелства.

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР