В последния си работен ден парламентът разблокира изпълнението на стотици

...
В последния си работен ден парламентът разблокира изпълнението на стотици
Коментари Харесай

Парламентът разблокира стотици европроекти като прие индексация на обществените поръчки

В последния си работен ден Народното събрание разблокира осъществяването на стотици европроекти, които бяха замразени, тъй като поради постъпналите цени на строителните материали компаниите отказваха осъществяването им. В петък Народното събрание даде “зелена светлина” контрактуваните цени за осъществяване на публични поръчки да може да се актуализира при висока инфлация с промени в едноименния закон. Депутатите обаче отхвърлиха друга законова смяна, обвързвана с регламентиране на инженеринга в инфраструктурните планове.

Защо се стигна до индексацията?

Строителните компании от месеци се оплакват, че през последната година цените на материалите, стоманата и металите са скочили с над 20%, като на някои от тях доближават и 40 на 100. Наред с това отрицателно въздействие оказват и цените на горивата. Приетата смяна от Народното събрание планува цените да могат да бъдат индексирани за работата, която следва да бъде свършена отсега нататък.

Както Mediapool уточни в редица свои материали поради невъзможността да бъдат обновени цените на публичните поръчки стотици европроекти на общини, само че и планове за пазаруване на техника и даването на услуги. Приетитят план бе импортиран от депутати от “Продължаваме промяната”, отпред с ръководителя на комисията Настимир Ананиев.

Самият Ананиев изясни, че без тези промени страната рискуваше да връща европари на Брюксел поради неизпълнени планове.

" Най-важното е европроектите, еврофинансирането, което се получава от разнообразни инфраструктурни планове, в случай че се окаже, че то не може да бъде приключено поради новите инфлационни и стопански процеси, България ще би трябвало да връща значителен размер от финансов запас – приказваме за милиарди ", изясни той по време на полемиката.

Промените минаха със 139 гласа " за ", 5 " срещу " (ДБ) и 1 " въздържал се " (ДБ). Тошко Йорданов употребява приемането на тези промени, с цел да нападна някогашните си съдружни сътрудници от кабинета “Петков”.

" Искам просто да поздравявам, като последно съвещание и финален ден на този парламент, да поздравявам добре пристигнали при мафията Демократична България и Политическа партия. Защото нещо, за което обясняваха, че е мафиотска договорка, в този момент я оферират още веднъж с огромен възторг и ще я поддържат. ", сподели той.

Прозрачността при инженеринга обаче не мина ситото на Народното събрание

Законопроектът за инженеринга, който бе отритнат, бе импортиран от група депутати от " Демократична България " отпред с Ивайло Мирчев.

Основният проблем при българската форма на инженеринг е основаването на финансова взаимозависимост на проектанта и строителния контрол от строителя, който е спечелил публичната поръчка, се споделяше в претекстовете на законопроекта.

Така строителният развой протича в условия на изострен спор на ползи, който се толерира от държавните институции и общините, заради огромните благоприятни условия за реализация на корупционни схеми.

Законодателната самодейност си поставяше за цел да се уточняват случаите, при които строителният капиталов развой може да се извършва посредством инженеринг, като се подсигурява независимостта сред архитект, контрол, строител и механически надзор по част " Конструкции ".

Проектът предвиждаше инженеринг да се позволява при бедствия, създаване на национални обекти, за които не са налични знания и опит за планиране или техника, за тяхното осъществяване, за общински обекти със период за осъществяване до 1 година и на стойност до 120 хиляди лева Освен това в претекстовете непосредствено пишеше, че " българската форма на инженеринг е корупционна ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР