В последния си час като министър, Борислав Сандов ликвидира автомагистрала

...
В последния си час като министър, Борислав Сандов ликвидира автомагистрала
Коментари Харесай

В последния си ден Сандов ликвидира магистрала Струма. Ще трябва да връщаме 1,6 млрд. евро на ЕС

В последния си час като министър, Борислав Сандов ликвидира автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле – в понеделник в 17.00 часа, министърът на екологията в оставка Борислав Сандов е отменил всички предходни процедури по Оценка за влияние върху околната среда (ОВОС), които даваха опция в обозримо бъдеще да бъде довършена Автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, оповестява „ Еко Новини “.

Този по климата значи, че България ще върне на Брюксел всичките 1,6 милиарда евро, които страната до момента е получила за построяването на Автомагистрала " Струма ".

По информация на заповедите за прекъсване на процедурите за Автомагистрала " Струма " не са направени от чиновници на министерството на околната среда и водите, а от деятели на неправителствени организации, които са съветници на Сандов.

Служителите на Министерство на околната среда и водите са отказали да вземат участие, защото нито са спазени процедури, нито при правенето на решението е спазен закона.

Проблем е имало и при вписването на тези решения в деловодната система на ведомството – видно от оповестеното решение е, че датата за извеждане е написана с химикал, което към този момент не се употребява в администрацията.

Липсват и атрибутите, които би трябвало да участват в такива документи – подписи на специалистите от Министерство на околната среда и водите, изготвили и съгласували документа.

Според изданието Сандов е обслужил ползите на неправителствените екологични организации, които от над 20 години саботират довършването на Автомагистрала " Струма " през Кресненското и лобират за 15 км тунел в полза на швейцарска компания.

Възможно е тези решения на Сандов да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд и той да ги анулира. Това може да отнеме време – ново закъснение с години и още жертви в тази най-смъртоносна права от интернационален кулоар в цяла Европа, където има хиляди ранени и стотици починали.

Има и друга опция – служебният министър Росица Атанасова Карамфилова-Благова да анулира подозрително издадените заповеди от Сандов.

Ако това не се случи, то вероятността е Автомагистрала Струма през Кресна да бъде приключена след 2030 година

Все отново, решението може да бъде обжалвано в 14-дневен период от съобщаването му пред Върховен административен съд, по реда на Адинистративно процесуалния кодекс.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР