В последния работен ден на парламента преди лятната ваканция разговаряме

...
В последния работен ден на парламента преди лятната ваканция разговаряме
Коментари Харесай

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред „Труд“: Необходима е реанимация на държавността

В последния работен ден на Народното събрание преди лятната почивка беседваме с ръководителя на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ за политическия сезон, връзките сред съпротива и ръководещи, както и за ролята на Движението. Питаме и за какво от първия ден на актуалното ръководство Движение за права и свободи упорстват патриотите да бъдат демонтирани от властта.

Председателят на Движение за права и свободи разкрива и какви са упоритостите на партията му в изборите за евродепутати и за локална власт.

– Г-н Карадайъ, Движение за права и свободи беше балансьор, по-късно участник във властта, незаобиколим фактор… Каква сега е ролята на Движението?
– Движението за права и свободи е в дейна позиция и незаобиколим фактор в отбрана на демокрацията. Ние сме дейна съпротива. Следим динамичността и публичните настройки, държим в процеса да участват значимите тематики за цялото общество, следвайки дълготрайни цели и национални цели. Работим интензивно за определяне на нормалност в политиката, необратимост на демократичните процеси, на евроатлантическата ориентировка, за реанимиране на държавността. Имаме стратегия, имаме потенциала, волята и дълготрайната визия.

– И Българска социалистическа партия, и ГЕРБ гледат на Движение за права и свободи като на нежелателен сътрудник. Водени ли са диалози в партията по тематиката и ще се опитате ли да преобърнете отношението на двете най-големи партии?
– Последователни сме в тази позиция – несъстоятелна теза, без причини, чист популизъм. Крайно време е политическите сили и изключително главните да застанат на висотата на своята отговорност и да организират виновна държавна политика. Когато дефинират една политическа мощ като „ нежелателен сътрудник “, би трябвало да кажат кои положения от ценностната система на тази политическа мощ не споделят. Другото е несериозно. Когато работим за народна власт, за държавност, за възстановяване на живота на хората, бизнес климата, за привличане на вложения, за нови благоприятни условия за младите, за почтени приходи, за гарантиране на правата и свободите, на човешкото достолепие и някои ни дефинират като „ нежелателен сътрудник “, въпросът е къде се слагат те.

– Как ще излезете от изолацията, в която се намира Движение за права и свободи?
– В изолираност от кого? Движение за права и свободи може да бъде в изолираност единствено когато по този начин решат нашите гласоподаватели. Когато имаме доверието на нашите гласоподаватели, когато сме непрестанно в разговор с тях и с идентичен пулс, ние не можем да бъдем в изолираност. Движение за права и свободи не е в изолираност. Категорично.

– Преди време обявихте, че сте подготвени да приемете подведени членове на Движение за права и свободи, които са напуснали партията. Колко се върнаха?
– В Движение за права и свободи това е развой. Примерите са доста, това е тематика в развиване. Скоро всички ще видят резултатите.

– През идната година предстоят два значими вота – за евродепутати и за локална власт. Какви са упоритостите ви и визиите за триумф?
– Точно това имах поради – идните избори са значими както за страната, по този начин и за Движение за права и свободи. Те са значими и за Европа. Ние сме готови и ще представим една сполучлива стратегия за развиване на страната, както и нашата европейска визия. В тази връзка би трябвало да се каже ясно, че демократичното политическо семейство в европейски проект ще се показа мощно. Силно и сполучливо ще се представим и на локалните избори. Имаме дейни и сполучливи представители в локалната власт, които се развиват. Работим освен за тяхната сполучлива реализация, само че следим и тяхното развиване. Какво вършат за хората в своите общини и кметства, какво още могат да създадат, с цел да подобрят живота на хората, да основат благоприятни условия за младите, имат ли визия за бъдещето на своите райони, на страната, на Европа. Движение за права и свободи, както знаете работи с дейните и свободни жители, тъй като те задават посоката, дефинират дневния ред на политиците, на страната. И освен у нас. Става дума във всички случаи и за Европа. Ето Многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз след 2020 година, която слага доста провокации пред България, изисква работещо съдействие с локалните управляващи, бизнеса и жителите, гражданските организации, научни организации. Ние имаме подготвеност за този нов модел на работа и имаме вяра в триумфа. Говорим за постоянните избори, само че не изключвам и предварителни парламентарни избори…

– От началото на настоящето ръководство повтаряте, че патриотите би трябвало да бъдат демонтирани от властта, само че вотовете на съмнение към ръководещите изглеждаха много безсмислени. По какъв метод би могъл да се състои демонтажът?
– Не „ патриотите “, а националистите и национализмите. Няма по какъв начин безпринципна коалиция да роди сполучливо ръководство. Управлението не е независима образователна подготовка, в случай че някой още не го е схванал. А в случай че чака народът да не го знае и още веднъж да печели избори при такава самоинициатива на държавното управление, значи не е в час. Ситуацията е извънредно тревожна. Държавността незабавно се нуждае от реанимация. За моментите, към които препращате, единствено ще отбележа, че тогава към момента бях оптимист. Сега с повече болежка установявам настъпателното шествие на непросветеност и беззащитност, липса на визия, небосвод, воля и геройство. Подмяната или проверката на евроатлантическата ориентировка от страна на ръководещите стартира с подмяната на вота на гласоподавателите и изменничество на европейските полезности, които очевидно единствено официално протоколно участват в програмните им документи. Здрава структура при слаби основи не може да има! Превишаването на пълномощия, изземването на функционалности, това пенкилерстване към този момент стартира да излиза отвън всевъзможни граници. Личните нападки заместват причините, безпомощността да се подхващат или защитят непопулярни ограничения се изяснява с публични настройки в случай, че нямат подготвеност, потенциал и воля да коментират на обществото, за какви публични настройки иде реч… Скандалите в ръководещата коалиция си ги назовават „ диспути “. Подмяната на главните тематики за обществото е в ход и това не е визията на Движение за права и свободи за развиването на страната. Непрекъснато подсещаме на главните политически сили за отговорността на политиците пред обществото. Призоваваме за отговорно държание, за отбрана и подсилване на държавността, за отвод от популизмите и радикализмите. Без ненавист и ксенофобия, без разграничителния шовинизъм, призоваваме за съединителен национализъм.

– Очаквате ли ремонт на кабинета?
– В интерес на обществото е да има ремонт и то час по-скоро. В противоположен случай предварителните избори биха били неизбежни. Бърз ремонт, препотвърждаване на евроатлантическата ориентировка, нужните промени. Трябва да се навакса изгубеното време.

– Как оценявате третия мандат на Борисов?
– Въпросът Ви е интересен… Според Вас в действителност е завършил, само че ние ще дадем оценка откакто и официално завърши. А другояче едната година мина под знака на проби-грешки, на инерцията, непрекъснатите кавги, в това число по време на председателството.

– Българска социалистическа партия показаха „ Визия за България “, Движение за права и свободи ще ни предложи ли своите хрумвания?
– Движение за права и свободи има визия за България. И стратегия за развиване на страната, която би трябвало да се осъществя. Нужен е нов метод. Това не се реализира със остарели формули и формулировки. Нужна е нова мисловна, политическа, управническа структура на здрава кардинална ценностна основа. Иначе все едно да очакваш разнообразни монолози да създадат разговор. Предстои богата на политически събития есен.

Нашият посетител

Мустафа Карадайъ е роден на 8 май 1970 година в село Борино, Смолянско. Завършва висше обучение в УНСС.
Учредител на Академичното сдружение на Движение за права и свободи в София и член на придвижването от май 1991 година Учредител е на младежката организация на Движение за права и свободи и неин ръководител през първите два мандата (1998-2003).
От 1996 до 2001 година е учител по Информатика в Нов български университет. От 2002 до 2010 година е зам. изпълнителен шеф на Агенцията за следприватизационен надзор.
От 2010 година е учредителен секретар на Централното оперативно бюро (ЦОБ) на Движение за права и свободи.

На 24 април 2016 година е определен за ръководител на Движение за права и свободи на IX национална конференция на партията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР