В последния неделен ден, предшестващ Христовото Възкресение, отбелязваме едно от

...
В последния неделен ден, предшестващ Христовото Възкресение, отбелязваме едно от
Коментари Харесай

Патриарх Неофит с празнично слово към вярващите

В последния неделен ден, предхождащ Христовото Възкресение, означаваме едно от най-паметните събития от земния живот на нашия Спасител. Днес Господ влиза в Светия град – Йерусалим, с цел да приключи Своето богочовешко дело. Пред нас е седмицата, през която Той ще извърши до дъно волята на Своя и наш Небесен Отец, принасяйки Себе Си в жертва „ за живота на света “ (Иоан 6:51).

Днес е посрещнат от йерусалимските поданици с „ осана “, с цел да бъде единствено няколко дни по-късно наказан – още веднъж от тях, и предаден на мъчения и кръстна гибел. Но както скръбта и болката на Неговата Всесвета майка, на апостолите и на всички Негови възпитаници напълно скоро ще бъде и наша тъга, по същия метод в днешния ден насладата на йерусалимци е и наша наслада. Това се споделя в словото на българския патриарх и софийски митрополит Неофит по случай Цветница.

„ Броени дни преди Празника на празниците – пресветлото Христово Възкресение – светата Църква ни приканва към размисъл над нещастието на богоотстъпничеството, само че също и към още по-дълбоко и осъзнато прозрение в тайната на Божията обич към индивида – обич, чийто драгоценен плод е Въплъщението и въчовечаването на Сина Божи, което е по воля Божия: „ поради нас индивидите, и поради нашето избавление “ (Символ на вярата, 3), декларира още патриархът.

Неофит се обръща с зов: „ Нека бъдем почтени за този популярен възвишен подарък към нас, своеволните и нерадиви, но постоянно обичани от Бога Негови рожби. С делата си да свидетелстваме за осъщественото от Христа Иисуса наше възмездие и избавление, да живеем с обич към Бога и близък, в примирение и смирение към Божията воля, с цел да наследим и Неговото постоянно Царство. Мирът и благодатта на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честит и блажен празник! ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР