В последния момент и на изповодяк служебният кабинет отправи няколко

...
В последния момент и на изповодяк служебният кабинет отправи няколко
Коментари Харесай

В последния момент: Служебният кабинет с предложения към Радев за назначения на посланици

В последния миг и на изповодяк служебният кабинет насочи няколко оферти за назначения на посланици към президента Румен Радев.

Първото е на настоящия основен секретар на Министерския съвет Красимир Божанов, който е препоръчан за дипломат на България в Словения.

С решението държавното управление предлага на президента Радев да издаде декрет за освобождението на Младен Червеняков от длъжността ексклузивен и пълномощен дипломат на България в Словения, както и декрет, с който назначава на негово място Красимир Божанов.

Красимир Божанов е приключил право в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". В продължение на 12 година е работил в Министерство на външните работи. Изпълнявал е длъжности в дирекциите " Международно право " и " Правна ", която оглавява в продължение на 4 година, заема и дипломатическа служба в Постоянното посланичество на Република България към Съвета на Европа в Страсбург, Франция. Притежава дипломатически сан " консултант " от 2012 година

От 2016 година е началник на дирекция " Модернизация на администрацията " в Министерския съвет. От 2021 година извършва функционалностите на основен секретар на Министерски съвет. Председателствал е разнообразни формати в региона на обществената администрация по време на Българското председателство на Европейския съюз.

Друго предложение на служебния кабинет е за зам.-министъра на външните работи Костадин Коджабашев - за дипломат на България във Ватикана. Решението също е от 31 март, носи подписите на премиера Гълъб Донев и на основния секретар Красимир Божанов и още веднъж е качено в системата за правна информация.

С него се предлага на президента на издаде декрет, с който освобождава Богдан Паташев от длъжността ексклузивен и пълномощен дипломат на България при Светия трон и при Суверенния боен хоспиталиерен медал на Св. Йоан от Йерусалим, Родос и Малта, както и да издаде декрет за назначението на Коджабашев.

Костадин Коджабашев е роден на 5 март 1962 година в Смолян.

През 1989 година постъпва в Министерство на външните работи, където работи като специалист в отдел " Латинска Америка " и ръководство " Международни организации ", шеф отдел " Латинска Америка " в ръководство " Азия, Африка, Латинска Америка и Австралия ", зам.-началник и и. д. шеф на ръководство " НАТО и въпроси на сиryрността ", шеф отдел " Латинска Америка " в дирекция " Америка ".

През годините Костадин Коджабашев заема постовете аташе в посолството ни Лагос, Нигерия; трети и втори секретар в посолството в Хараре, Зимбабве; първи секретар и консултант в посолството ни в Рим, Италия, както и зам.-ръководител на мисията; консултант и пълномощен министър в дипломатическата ни задача в Мадрид, Кралство Испания, и зам.-ръководител на задачата.

От 2009 до 2012 година е назначен като общоприет консул на България във Валенсия, Кралство Испания, по-късно до 2016 година заема поста ексклузивен и пълномощен дипломат на България в Кралство Испания и Княжество Андора.

От края на 2016 година до началото на 2019 година е общоприет шеф на Генерална дирекция " Двустранни връзки " в Министерство на външните работи.

До момента е бил ексклузивен и пълномощен дипломат на България в Украйна. Назначен е за длъжностен зам.-министър на външните работи в служебното държавно управление на президента на България с министър-председател Гълъб Донев.

 

Мая Добрева е препоръчана за дипломат на България в Молдова с решение от 31 март. Министерски съвет предлага на президента да издаде декрет, с който освобождава Евгени Стойчев от длъжността на ексклузивен и пълномощен дипломат на България в Молдова, със седалище в столицата Кишинев, както и декрет за назначението на Мая Добрева.

Мая Добрева е родена на 6 май 1961 година в Кърджали. Магистър e по стопанска система с втора компетентност - магистър по Управление на труда. Работи в Министерство на външните работи от ноември 1991 година През годините има специализации в разнообразни страни, като Англия, Швейцария, Съединени американски щати, Южна Корея, Финландия.

Към момента Добрева е общоприет шеф " Политически въпроси ", като дава отговор за Общата външна политика и политика за сигурност на Европейския съюз, за Общата политика за сигурност и защита, противодействието на хибридни закани и санкционни режими, за Политиката за сигурност – НАТО, ОССЕ, и районна сигурност, контрола на въоръженията и неразпространение, хоризонтални пълномощия във връзка с въпроси, свързани с Общата външна политика на Европейски Съюз, връзки с трети страни, които не са членки на Европейски Съюз и НАТО.

Мая Добрева е заемала през годините следните позиции на задгранични мандати:

1997-2001 година – Канада – заместник-ръководител на задача и консул;

2004-2006 година – Беларус – пълномощен министър, краткотрайно управляващ;

2009-2013 година – Черна гора - ексклузивен и пълномощен посланик;

2016-2020 година – Кралство Белгия – ексклузивен и пълномощен дипломат, упълномощен и за Великото херцогство Люксембург.

В Централното ръководство на Министерство на външните работи Мая Добрева е била шеф на Управление „ Външноикономическа политика ” (1992-1997 г.), шеф на дирекция „ Европа II “ – двустранни връзки със страните - членки на Европейски Съюз, НАТО, ЕФТА (2001-2004), шеф на дирекция „ Европа III “ - двустранни връзки с Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Южен Кавказ, Централна Азия (2007-2009), шеф на дирекция „ Югоизточна Европа “ – страните от Западните Балкани, Румъния, Гърция, Турция, Кипър (2013 – 2016), и.д. непрекъснат секретар на Министерство на външните работи (2014-2015 година, съвместяване в качеството ѝ на шеф на дирекция „ ЮИЕ “), и.д. общоприет шеф „ Двустранни връзки “ и и.д. общоприет шеф „ Европейски въпроси “ през 2021-2022 година (съвместяване в качеството ѝ на общоприет шеф „ Политически въпроси “). През 2021 година е била началник на работната група в Министерство на външните работи по евакуацията от Афганистан, а през 2022 година - началник на работната група в Министерство на външните работи по Украйна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР