В последните месеци забелязваме тенденция, че въпреки дългите часове пред

...
В последните месеци забелязваме тенденция, че въпреки дългите часове пред
Коментари Харесай

10-те най-продавани книги на издателство „Сиела“ за януари 2021 г.

В последните месеци виждаме наклонност, че макар дългите часове пред компютрите у дома, намираме повече време за книгите.

Дали ще посегнем към тъмните времена на войните или някой любовен разказ, зависи от моментното ни положение. Важното е да ги усещаме сред ръцете си. Хубаво е. А този път имаме и нещо любопитно за малчуганите.

Винаги правилни на своите читатели и този месец ние от електронното списание © 10-те най сме подготвени да ви предложим едни от най-интересните заглавия, посредством които да се придвижите в нови светове.


Ето 10-те най-продавани книги на издателство „ Сиела “ за януари 2021 година.

10. „ Момчето, което последва татко си в Аушвиц “
Джеръми Дронфийлд

 10-те най-продавани книги на издателство

Където има семейство, има и надежда…

През 1939 година Густав Клайнман, еврейски тапицер от Виена, и неговият шестнайсетгодишен наследник Фриц са задържани от Гестапо и превозени в Германия. Затворени в концлагера Бухенвалд, те по знамение претърпяват убийствената свирепост на нацистите.

Eдин ден Густав научава, че ще бъде изпратен в Аушвиц – на сигурна гибел.

За Фриц е немислимо да изостави татко си. Отчаян в желанието си да бъдат дружно, Фриц прави фрапантен избор и непринудено пожелава да се причисли към групата, която ще бъде отведена в Освиенцим. За нацистите всеки лагер на гибелта е като другите, тъй че на момчето е позволено да последва татко си…

Всичките тежки години на смут, обезсърчение и свирепост, на които двамата стават очевидци, и неизмеримите премеждия, които понасят като жертви, не съумяват да ги пречупят. Густав и Фриц намират разтуха и мощ посредством своята безусловна обич и посредством вярата в бъдещето.

Вяра, която може да им покаже пътя към спасението…

Базирана на тайния дневник, който води Густав, както и на задълбочени изследвания и изявленията с членове на семейство Клайнман, Момчето, което последва татко си в Аушвиц е извънреден роман за храброст и оцеляване, само че и за това какво е да бъдеш човек и по какъв начин да съхраниш човешкото у себе си… даже в случай че се намираш на най-нечовешкото място на света.

9. „ Маргаритка – Биби и Мими на детска градина “
Илия Деведжиев и Веселка Велинова

 10-те най-продавани книги на издателство

Посещаването на детска градина от време на време е сложен миг в живота на всяко малко дете и неговото семейство. А родителите не всеки път съумяват да обяснят добре за какво би трябвало да се върви на детска градина и постоянно остават неразбрани от децата. 

В „ Биби и Мими на детска градина “ авторите описват забавна история за новия другар на Биби и Мими – Макси. Той за първи път ще посещава тяхната детска градина и се опасява от поредност провокации и проблеми, с които му следва да се срещне.

Тази брошура е петата от нова детска поредност, в която децата научават за потребните привички в занимателни завършения дружно с Биби, Мими, Маргаритка и Бухалчето. Книжка, основана с доста обич към българските деца.

А от „ Маргаритка “ искрено имат вяра, че с истории като тази децата по-лесно схващат смисъла на потребните привички, и оказват помощ на всеки родител да трансформира научаването им във вълнуващо за дребния човек прекарване.

8. „ Между вярата и страха “
проф. Майкъл Кинч

 10-те най-продавани книги на издателство „ Сиела “ за декември 2020 година

„ Моята цел е да ви опиша забележителната история на науката и учените, с помощта на които са изкоренени доста от най-смъртоносните заболявания, познати на човечеството. Искам и да ви обясня за какво успеха над предотвратимите с ваксини болести не е дефинитивна и те могат да се завърнат още веднъж и да убият или осакатят още повече жертви “ , споделя проф. Майкъл Кинч.

„ Ще прегледам и тематиката за сегашните и бъдещите провокации, с които би трябвало да се оправят имунизациите – остарели и нови закани, като ебола и зика, устойчивостта към aнтибиотици и други смъртоносни новопоявяващи се или завръщащи се патогени. “

Тази книга споделя историята на заразните заболявания, предотвратени посредством ваксини, и националните и международните последствия от вземането на неправилни решения от постоянно релативно дребен брой високообразовани и мощни елити. Лайтмотив на книгата, отразен в заглавието, е контрастът сред откриването на животоспасяващи ваксини и привидно неизбежното и ирационално отменяне от единични детайли на обществото.

Проф. Майкъл Кинч е заместник-ректор във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, едно от петте най-хубави медицински учебни заведения в Съединени американски щати. Активно се занимава с просвета, публично опазване на здравето и политическите последствия от отрицанието на имунизациите, както и с следствията от неналичието на имунизация.


7. „ Аз още броя дните “
Георги Бърдаров

Топла майска нощ през 1993 година Обсадата на Сараево е почнала преди година и краят не се вижда, също както на братоубийствената война сред довчерашните съюзни югославски нации. Двойка млади сърби стоят в кухнята си, потънали в безмълвие.

Давор, християнин, и Айда, мюсюлманка, са съхранили любовта си измежду разрухата и безумието, които царят в обсадения град. Знаят, че наближава следващото малко, едвам половинчасово мъртвило, когато снайперистите почиват. Загледани в стрелките на часовника, те са взели решението да избягат – да доближат свободата… или да посрещнат гибелта.

Двадесет години по-късно българин пътува към Сараево, с цел да се срещне със сръбския преводач на книгата си. Скоро се озовават в механа и незабелязано заговарят за войната. С напредването на часовете празните бутилки на масата се усилват, а от дълго време заровени секрети излизат на повърхността.

Две нощи. Четири ориси. Всички водещи до най-важните въпроси. Кой възпламени тази война? И кой завоюва от нея?

6. „ Първите 20 “
съставител Александър Шпатов

 10-те най-продавани книги на издателство „ Сиела “ за декември 2020 година

Този алманах показва подбрана селекция от едни от най-представителните и известни истории за първите 20 години на XXI век от едни от най-утвърдените ни модерни майстори на описа. Автори, спечелили читателите си и – в последна сметка – развивали положителния им усет през годините.

Благородно ви завиждаме, в случай че за първи път се докосвате до тези истории – някои от тях неизбежно ще ви разсмеят, други може и да ви разплачат, а трети ще държат любознанието ви до последния ред. Надяваме се, че измежду многообразието на „ Първите 20 “ ще откриете и новия си обичан български повествовател. Ако това в действителност се случи, задачата на този алманах ще бъде оправдана.

Разказите са най-подценяваният, само че в същото време и най-българският род. Още от времето на Алеко, Йовков и Елин Пелин. Изминалите две десетилетия сигурно са измежду най-важните за тази ни литературна традиция, сложили България на международната карта с разкази като „ Сляпата Вайша “, „ Кръв от къртица “, „ Има ли кой да ви обича “ и „ Как купихме Ленин “.

5. „ 365 дни “
Бланка Липинска

 10-те най-продавани книги на издателство

Лаура Биел и приятелят ѝ отиват на отмора в Сицилия във връзка двадесет и деветия рожден ден на младата жена. На втория ден от пътешествието им тя е отвлечена. Похитителят ѝ се оказва не какъв да е, а необикновено красивият Масимо Торичели – началник на могъща мафиотска фамилия, който желае да я има да непременно.

Преди години, по време на нападение против живота му, Масимо има привидение – красива жена, която наподобява тъкмо като Лаура. Когато се измъква от лапите на гибелта младият дон се заклева, че тя ще бъде негова. Без значение от цената.

Масимо ще държи Лаура в плен в продължение на 365 дни и ще се опита да завоюва сърцето ѝ. Ако тя не се влюби в него, е свободна да си отиде. Ако обаче се опита да избяга, той ще убие цялото ѝ семейство.

Двамата се оказват в една жестока, само че чувствена игра, в която е заложено всичко. Скоро Лаура стартира да изпитва привличане към бруталния и хубав мъж. Между тях пламва непредвидена и опожаряваща пристрастеност, която не признава табута и задръжки. Но външни сили, отвън техния надзор, заплашват да я разрушат.

4. „ Разгневеният господ “
Л. Дж. Шен

Срещнете се с „ Разгневеният господ “ на Л. Дж. Шен – изберете сами дали ще го намразите или ще го обикнете до болежка.

Неговите родители господстват над целия град.

А всичко, което имам против него, е дребна сладка загадка от времето, когато той едвам не ме умъртви. Между свалките с разнообразни девойки всяка седмица, сред разбиването на сърца, носове и правила Вон също намира време за това, което го забавлява най-вече – да ме изтезава.

Но аз не съм жертва. Връщам му всичко тъпкано, както заслужава. Най-сетне съумях да избягам от него. Но не чаках да ме последва през цялостен един океан.

И ето го в този момент – живее с мен в тъмен, цялостен с секрети от нашето минало палат. И двамата сме надарени създатели, само че той е надали не шибан талант, всички го споделят с екстаз.

Вон мисли, че може да победи витаещите в близост призраци, само че не знае едно. Че в действителност води война с моето сърце.


3. „ Майкини и другите “
Иво Сиромахов

След шеметния триумф на разгромяващия язвителен разказ „ У майкини “ обичаният български публицист, публицист, сценарист и драматург Иво Сиромахов ще зарадва феновете си с не по-малко смайващото продължение „ Майкини и другите ”!

С безконечния въпрос „ Ракията или компотите? ” стартира нов конфликт сред Майкини и Вуйнини. Настанало е време за война, която няма да подмине никого. Война, която ще заплашва да завладее даже Холивудските хълмове, когато едно писмо до Леонардо Ди Каприо е на прага да опълчи двама от най-сексапилните американски артисти в безмилостна конкуренция за сърцето на българската мома Радка Папазова.

Фалшивите вести, тролските офанзиви в обществените мрежи, астрологията, диетите, революционните фешън трендове, политическите интриги, антиваксърството и тайните теории се конкурират с любовта към чушкопека, лютеницата и напомпания шовинизъм.

Героите на романа се ненавиждат и обичат, размахват юмруци, замерват се с буркани, завиждат си, злословят, губят другари, само че най-много се конкурират един с различен. Защото в случай че печелят, всички останали би трябвало да изгубят.

В „ Майкини и другите ” ви чакат шест месеца, изпъстрени с цял куп драми, възторзи и неуместни приключения от действителността такава, каквато е, колкото и да не ни се желае.

2. „ Фермата на животните “
Джордж Оруел

 10-те най-продавани книги на издателство

„ Фермата на животните “ е символичен разказ, който излиза през 1945 година и цели да сигнализира западния свят за заплахата от тоталитарния режим на руския водач Йосиф Сталин.

Тук особено е включен предговорът на Оруел, който отпада от истинското издание, тъй като демонстрира с какви компликации се среща творба, ориентирана против победоносния в този миг Съветски съюз.

Всъщност в първото издание на „ Фермата на животните “ е планувано място за увод от Оруел, както проличава и от странирането на авторските шпалти. Предговорът обаче не е включен, а машинописният му текст е открит години по-късно от Иън Ангъс. Публикуван е в седмичната литературна прибавка на в. „ Times “ на 15 септември 1972 година с пролог от проф. Бърнард Крик, озаглавен „ Поводът за следното есе “.

Също както в „ 1984 “, другия оракулски разказ на Оруел, по този начин и тук огромният английски публицист е измежду малцината, които съзират ясно истината зад пропагандата и предизвестяват за опасността, която всяко тоталитарно ръководство съставлява за човешката независимост и достолепие.

1. „ 1984 “
Джордж Оруел

 10-те най-продавани книги на издателство

„ 1984 ” е несъмнено най-важният разказ, писан през XX век, чиято стойност единствено нараства с всеки ден след публикуването му през 1949 г.

Антиутопичният свят, който Оруел рисува, е естествено продължение на концепциите от алегоричната приказка „ Фермата на животните ”, ориентирани към откриване на заплахата от тоталитарното ръководство.

В този свят абсолютният управник Големия брат и неговите подчинени наблюдават непрекъснато всички, Партията е постоянно права и постанова волята си със свирепа свирепост.

Миналото непрекъснато се пренаписва, а бъдещето е оковано в безкрайна война, бедност и тъпчене на човешкото достолепие.

Последната вяра за хората са свободата на мисълта и възприятията – и тъкмо тя е идната цел на властта, с цел да предотврати всяка опция за протест.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР