В последните месеци събитията, свързани с войната в Украйна, поставиха

...
В последните месеци събитията, свързани с войната в Украйна, поставиха
Коментари Харесай

Около 1000 украинки са си намерили работа у нас за последните 2 месеца

В последните месеци събитията, свързани с войната в Украйна, сложиха нови провокации пред България. 45 000 украинци са поискали краткотрайна протекция у нас, а над 160 000 са минали границата. Същевременно обаче популацията на България стабилно понижава, като една от главните аргументи за това са емиграционните процеси през последните десетилетия, написа БНР.

Немалък дял от емиграцията към западните страни се съставлява от дами, които се осъществят като медицински сестри, болногледачки и детегледачки в частните домове, чистачки и други, ставайки постоянно жертви на дълбоко експлоатационни практики, изключително лоши условия на труд и унизително ниски заплати. Тъкмо в светлината на така наречен демографската рецесия голям брой специалисти заговориха с прочут възторг за бягащите от война хора от Украйна, в които постоянно се привижда само " свежа работна ръка “.

Дни преди Международния ден на труда - 1 май, беше извършена полемика по повод трудовата употреба, половите неравенства и антимигрантските настроения. " След 31 май множеството дами от Украйна ще бъдат принудени да се включат в пазара на труда. Това ги слага в неподходящи условия, в неравностойно състояние ", означи пред Радио София Калина Дренска от “ЛевФем ", част от уредниците.

За към 2 месеца от над 43 000 дами едвам към 1000 са си намерили работа. Очевидно това е комплицирано и мъчно за тях.

В публичността някак без проблем се заприказва за социализацията им в тези феминизирани сегменти от пазара на труда, характеризиращи се с ниско възнаграждение и неприятни условия на труд, като например в здравния и грижлив бранш, текстилната промишленост и туристическия отрасъл. Появиха се гласове, които слагат въпроса за възможния дъмпинг на заплатите, провокиран като че ли от украински имигрантки, а не от работодателите.

Според уредниците на полемиката, би трябвало да преглеждаме несигурното състояние на мигрантките и бежанките в България като част от по-голям, систематичен проблем, който способства за употребата освен на украинките, само че и на българските емигрантки в западните страни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР