В последните месеци българските народни представители започнаха демонстративно да си

...
В последните месеци българските народни представители започнаха демонстративно да си
Коментари Харесай

Безсмислено и вредно е депутатите да викат по 15 министри за парламентарен контрол?

В последните месеци българските народни представители започнаха демонстративно да си губят времето с парламентарен надзор. Изслушваха се безчет министри, първо постоянни, след това служебни. Сега, откогато България към този момент има постоянно държавно управление, наклонността продължава. И в случай че преди беше безсмислена, тъй като служебното държавно управление беше назначено еднолично от президента Радев, а министрите заявяваха, че носят отговорност само пред президента, то в този момент наподобява по-скоро на съзнателно закъснение на работата на Народното събрание.

В днешният петъчен ден, две седмици след встъпване в служба на новия кабинет, цели 15 министри са извикани на парламентарен надзор. По принцип, няма нищо неприятно да се дава отговор на въпроси, в случай че не беше дребната детайлност с късия стаж на новите министри.

Няма по какъв начин те да са способени по въпросите, които им задават депутатите. Министрите по-скоро цитират авансово записани от някакви служители тези, с които към момента не са осведомени.

Парламентарният надзор е нещо хубаво и демократично одобрено, само че здравият разсъдък подсказва, че той би трябвало да стартира най-малко месец след встъпването в служба на съответните министри, да не приказваме за рационалния период от 100 дни, в които един министър в действителност може да дава отговор умело.

Цялото това упражнение има политически план да се бави времето, с цел да се генерират кавги, вместо да се одобряват закони.

Припомняме, че 49-то Народно заседание е сложено пред извънредно тежка законодателна стратегия. То би трябвало да одобри над 10 закона, свързани с Плана по възобновяване и резистентност, с цел да успеем да получим втория транш от парите по него. Освен това, му следва приемането на най-малко още 10 закона, свързани с еврозоната и Шенген, които също са от изключителна неотложност и имат основно значение за развиването на страната и за интергрирането ѝ в европейските структури.

Очевидно е желанието на Има Такъв Народ, „ Възраждане “, а доста постоянно и на Движение за права и свободи и ГЕРБ да саботират работата на Народното събрание посредством парламентарния надзор. По този сякаш либерален метод привикването на министри през ден реализира двоен резултат: първо, пречи се на държавното управление да работи и второ, пречи се на Народното събрание да приема закони.

Ако това се прави от политически инфантилизъм е доста тъжно, само че в случай че е съзнателна политика за отклонение на България от европейските й цели, е напряко незаконно по отношение на ползите на нашия народ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР