В последните години здравословното хранене придобива все по-голяма популярност, а

...
В последните години здравословното хранене придобива все по-голяма популярност, а
Коментари Харесай

Бульоните на кубчета – далеч не са по-голям враг от протеините в големи буркани

В последните години здравословното хранене придобива все по-голяма известност, а дружно с него нарастват и предразсъдъците към избрани хранителни артикули. Един от огромните " врагове “ на модерните трендове в кулинарията са готовите кубчета бульон, които в предишното бяха главен асистент в кухнята. Телешко, пилешко или зеленчуково — съвсем всяка стопанка добавяше по едно кубче за богат усет и сол. Днес обаче те са отричани поради високото наличие на сол, консерванти и добавки като мононатриев глутамат (MSG). Но в действителност ли са толкоз нездравословни?

Готовите бульони нормално съдържат:

Мононатриев глутамат (MSG) – подобрител на усета, който усилва " умами “ усета (същият усет, който срещаме в месото, гъбите и сирената).

Сол – съществена съставна част в кубчетата бульон, която прибавя активност и балансира усетите.

Консерванти и оцветители – те удължават периода на валидност и придават вкусен цвят на бульона.

Кубчетата бульон са подложени на критика най-много поради високото наличие на сол и MSG, които при постоянна консумация в огромни количества могат да усилят риска от високо кръвно налягане, сърдечно-съдови болести и други здравословни проблеми. Важно е обаче да се означи, че мненията по отношение на MSG са спорни – някои проучвания настояват, че той е безвреден за множеството хора, до момента в който други го свързват с редица нежелани резултати като главоболие и отичане на стомаха.

Модерни други възможности: По-здравословни ли са?

В ерата на здравословното хранене доста хора се обръщат към естествени артикули и заместители на обичайните храни. Въпросът е: толкоз ли са чисти и безвредни за нашето тяло? Нека разгледаме няколко от известните други възможности:

Бадемово мляко – рекламирано като здравословна опция на кравето мляко, изключително за хора с нетърпимост към лактоза. Но доста търговски марки прибавят стабилизатори, захари и ароматизатори, с цел да подобрят усета и текстурата. Освен това бадемовото мляко съдържа доста по-малко протеини и калций спрямо животинското мляко, в случай че не е обогатено.

Овесено мляко – друга известна опция, само че също по този начин постоянно съдържа добавени захари и масла, с цел да се реализира прелестен усет. Въпреки че е по-богато на фибри, някои търговски версии могат да бъдат с високо наличие на калории и захар.

Протеинови прахове – въпреки и желани от доста спортисти и запалянковци на здравословния метод на живот, тези добавки постоянно съдържат изкуствени подсладители, оцветители и сгъстители. Дори натуралните протеинови прахове от време на време съдържат добавени консерванти за по-дълъг период на валидност.

Нека погледнем обективно на нещата. Да, готовите кубчета бульон съдържат добавки като MSG и сол, които при несъразмерна приложимост могат да бъдат нездравословни за здравето. Но същото важи и за някои от модерните други възможности, които постоянно са рекламирани като " чисти “ артикули, само че в действителност съдържат добавени захари, стабилизатори и изкуствени аромати.

Тайната на здравословното хранене не се крие единствено в избягването на готовите артикули, а по-скоро в умереността и осведомения избор. Използването на кубче бульон понякога няма да навреди на здравето ви, в случай че в това време поддържате уравновесена диета. Същото важи и за различните артикули — значимо е да се четат етикетите и да се избира най-чистият и натурален артикул, когато е допустимо.

Домашни други възможности на готовите кубчета бульон

За тези, които желаят да избегнат готовите бульони, само че не желаят да се лишават от богатия усет, има лесни домашни други възможности:

Домашен бульон – можете да сварите месо или зеленчуци и да замразите бульона на кубчета. Така ще имате чист и естествен бульон на разположение.

Сушени подправки – вместо кубче бульон, използвайте микс от сушени подправки като мащерка, риган, чесън и малко сол за спомагателен усет.

Мисо паста – богата на умами усет и по-здравословна опция на готовите бульони, която съдържа ферментирала соя и пробиотици.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР