В последните години сме свидетели на много хакерски атаки. Съвета

...
В последните години сме свидетели на много хакерски атаки. Съвета
Коментари Харесай

Марияна Николова: Ще можем да налагаме забрана за влизането във всяка страна от ЕС на хакерите

В последните години сме очевидци на доста хакерски офанзиви. Съвета на Европа показва редици ограничения против хакери. Започнахме промени в Наредбата за осведомителната сигурност. За киберрекета е образувана ведомствена група. Ще предложа промени в Наказателен кодекс в гл. 9, тъй като глобите са извънредно занижени сред 2 и 8 години и ниските санкции. Бих предложила сред 5-15 години затвор - в закона ясно ще е записано и ще се изброявят типа на компютърното закононарушение и какво ще е наказването за тях. Направихме редом вместилище за цялата информация на Национална агенция за приходите и на Търговския указател.Една от глобите е хакерът да има възбрана да влиза във всяка една страна от Европейски Съюз и ще му запорират банковите сметки. Това са част от ограниченията, признати от Съвета на Европа. Това съобщи вицепремиерът Марияна Николова, ръководител на Съвета по киберсигурността, в ефира на Нова телевизия.

"Трябва да изработим тактиката за киберсигурност ", сподели още тя.

Не счутам, че в страната може да се дефинира някоя сфера като парещ картоф. След случая с Национална агенция за приходите - страната предприе редица ограничения. Не одобрявам нещо като капан, тъй като всеки кмет, министър или министър председател е директно зает да опази своята осведомителна система, счита още Николова.

Николава сподели, че предлагането да одобри ресора идва от премиера Бойко Борисов. "Разбира се, че ми е препоръчано. На 19 август беше това. Няма връзка с изказването на политически водачи. Тук става въпрос за отраслова отговорност и за експертиза ", посочи още тя.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР