В последните години се чуват все по-противоречиви мнения за млечните

...
В последните години се чуват все по-противоречиви мнения за млечните
Коментари Харесай

Кефирът и ползите за здравето

В последните години се чуват все по-противоречиви отзиви за млечните артикули , най-много за непоносимостта към лактоза, която доста от нас развиват на една или друга възраст. И до момента в който едни настояват, че се усещат доста по-добре без мляко и сирене на трапезата, други не ги заменят за нищо поради изгодите от тях.

Кефирът не е толкоз известен у нас, само че славата му не стопира да пораства, също както и по целия свят. А самият факт, че минава през по-специален развой на ферментация , го откроява от останалите млечни артикули. Затова и ще му обърнем по-специално внимание.

Кефирът прилича киселото мляко, само че е с по-рядка консистенция и се пие. За изработката му се употребява краве, козе или овче прясно мляко, като са нужни и специфични кефирени зърна . Те са познати още като тибетска гъба и са композиция от бактерии, дрожди и микроорганизми, богата на пробиотици.
 Снимка 482849

Традиционната млечна напитка е леко кисела, едва газирана и с 1% алкохол. Тя се получава след най-малко 24 часа ферментация на лактозата на стайна температура. Кефирът може да бъде както пълномаслен, по този начин и нискомаслен, само че за предпочитане е първият тип.

Ползи

Киселото мляко също е ферментирал млечен артикул, само че един е спечелилият с най-високо наличие на разнообразни типове потребни бактерии и пробиотици - кефирът. С неговата постоянна консумация поддържаме здрава чревна и стомашна флора и се предпазваме от проблеми с храносмилателната система.

Кефирът съдържа и потребна квас, на която се дължи леката му газировка. А в нея има още по-голямо многообразие от потребни микроорганизми. Освен това, млечната напитка е богата на витамини А, В, К, както и на калций и фибри . Подпомага и синтеза на витамините В12 и К.
 Снимка 482850

Според разнообразни проучвания, кефирът може да предотврати възпаленията в организма, да управлява равнищата на холестерол и кръвно налягане , както и да защищава от инфаркти и съсиреци в кръвта, написа Daily Mail.

Според ново проучване, извършено върху мишки в APC Microbiome Ireland, кефирът има потребно влияние и върху гама-аминобутирова киселина, която е нервотрансмитер. В резултат на това, подкрепя когнитивните функционалности и понижава възприятието за тревога .

Това не е особена изненада, тъй като ферментиралите храни от години са се потвърдили като лек против неприятното въодушевление, макар че повода за този съответен резултат към момента не е изцяло ясна на учените, написа Nutra Ingredients.
 Прясното мляко, диабетът и защо ни оказва помощ пиенето на една чаша дневно
Защо да пием по една чаша прясно мляко дневно

Как и с какво ни оказва помощ

Когато купуваме кефир от магазина, е значимо да внимаваме за това дали няма добавена захар и подсладители. Най-добре е да се придържаме към общоприетия тип, а може да си създадем и млечната напитка вкъщи. Кефир се прави освен с прясно мляко, само че и с вода и чай , като в тези случаи заобикаляме лактозата, а извличаме изгодите от кефирените зърна.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР