В последните години няколко пъти сме мерили нагласите на българите

...
В последните години няколко пъти сме мерили нагласите на българите
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Положителни нагласи към Русия у нас имат предимно хората над 60-годишна възраст

В последните години няколко пъти сме мерили настройките на българите към разнообразни страни, това е така наречен Геополитически показател на „ Тренд “. Свикнали сме да мислим за България като русофилска страна, само че действително се оказва, че ние сме германофилска страна, съобщи политологът от „ Тренд “ Димитър Ганев.

Ще се опитам да описвам това с цифри: проучването е направено на база четиристепенна канара: „ позитивно “, „ по-скоро позитивно “, „ негативно “, и „ напълно негативно “, позитивното отношение към Германия е над 70%.

Около две трети от запитаните показват позитивно отношение към Европейския съюз.

Към Русия също има позитивно отношение, само че то е по-малко от горепосочените: към 60%, добави Ганев.

Ако се загледаме в демографските разбивки, излиза наяве, че позитивното отношение към Европейски Съюз и Германия в най-младите възрастови групи – сред 18 и 29-годишна възраст, и тези, които са 30-39-годишна възраст – е даже по-високо, в сравнение с в общата картина, тъй като в тези групи поддръжката е над 70%.

Докато в отношението към Русия главните натрупвания на позитивни настройки са у хората над 60-годишна възраст. Отношението към Русия е пречупено и през носталгично възприятие към един отминал интервал – този на социализма, и тогавашните тесни взаимоотношения сред България и Съюз на съветските социалистически републики, цитира Ганев БГНЕС.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР