„В последните години държавата беше залята от скандали. Само че

...
„В последните години държавата беше залята от скандали. Само че
Коментари Харесай

Свиленски: Новото мнозинство в парламента беше между „Има такъв народ“, ГЕРБ и ДПС

„ В последните години страната беше залята от кавги. Само че хората ги интересува и желаят, с изключение на свадите, които виждат и фолклорът, който се споделя, решения на техните проблеми. От Българска социалистическа партия сме си поставили за приоритет грижата за хората и решаването на проблемите на хората. За това бяха и законопроектите, които внесохме в това Народно заседание – преизчисляването на пенсиите, повишението на детските надбавки, даването на еднократна помощ на учениците от първи до четвърти клас, месечни добавки за второ и трето дете, еднократна помощ от 6 500 лева – това са все неща, които българските жители чакат. Разбира се, би трябвало да се обръща внимание и на свадите, които се случват, само че за нас е по-важно да решим най-малко един проблем и имахме предпочитание да го създадем в този парламент. За страдание се оказа, че другите партии единствено подправено показват, че желаят да оказват помощ на българските жители. “

Това сподели заместник-председателят на парламентарната група „ Българска социалистическа партия за България “ Георги Свиленски в „ Седмицата на Дарик “ по Дарик радио.

По тематиката за Народното събрание Свиленски разяснява още: „ Видяхте председателката на Народното събрание от „ ИТН “ по какъв начин се опълчи законопроектът за преизчисляване на пенсиите да бъде прегледан на две четения, в случай че правилника разрешава. В случая законопроектът се одобри на първо четене със 127 „ за “ и един „ срещу “. Но те не чакаха, че ще предложим да бъде гледан на второ четене. Когато предложихме това, Движение за права и свободи, „ ИТН “ и ГЕРБ незабавно скочиха. Движение за права и свободи бяха партията, която наклони везните и накараха председателката да приключи съвещанието, с цел да не се стигне до гласоподаване. Нашият прочит е, че новото болшинство, въпреки и най-после образувано, беше сред „ ИТН “, ГЕРБ и Движение за права и свободи. Тези три партии действаха безусловно синхронизирано и в тази ситуация пострадали бяха българските пенсионери, които няма да могат да получат това преизчисляване на пенсиите. “

Според него анти-ГЕРБ болшинството в Народното събрание се е пропукало още в първите дни и подправеното държание на „ новите “ партии е проличало още в първия ден, когато гласоподаваха срещу мораториума върху назначенията и покупко-продажбите на Борисов.

„ Отново Движение за права и свободи, още веднъж „ ИТН “, още веднъж „ Изправи се! Мутри, вън! “ скочиха и споделиха, че решението не било вярно и да се остави за другата седмица. Е, оставиха го за другата седмица, само че през съботата, неделята и понеделника бяха заменени всички шефове в енергетиката, всички шефове на горски стопанства, бяха заменени шефове на лечебни заведения, стигнаха и до шефове на читалища и библиотеки. В срядата раздадоха и концесиите. Ето, тези хора очевидно се опълчват на ГЕРБ и на модела, само че на по-ниско равнище поддържат този модел. С дейностите си „ новите “ партии демонстрираха, че няма да са тези, които ще трансформират модела „ ГЕРБ “, сподели още Георги Свиленски.

Социалистът изясни, че това, че Борисов няма да бъде министър-председател няколко месеца, не взема решение въпроса със промяната на този модел, защото той е доста надълбоко затвърден във вторите и третите равнища на ръководство към този момент. Той даде образец за това с разкритията в комисията по проверката, където хората разбрали метода на действие на страната – с рекет и с подправени обороти и фактури.

Според Свиленски машинното гласоподаване фактически е уплашило ГЕРБ и това - какъв брой стотици хиляди гласове ще изгубят, когато не могат да вършат недействителни бюлетини или да дописват гласове в протоколите.

„ Въвеждането на напълно машинно гласоподаване ще даде опция на българските жители действително да си упражнят гласа и да нямат боязън, че ще бъдат следени. В София е елементарно, тук можеш да си скриеш гласа, само че вижте в дребните обитаеми места. Попитайте в Хасково по какъв начин народен представител от ГЕРБ печели 13 хиляди преференции. Този човек там упражнява напън върху всеки един жител посредством службите на Национална агенция за приходите, посредством службите на Агенцията по храните, посредством службите на ДАИ. Пенсионерите ги плашат, че няма да им дадат дърва за зимата. Под подобен напън са подложени българските жители, когато би трябвало да упражнят правото си на глас. Сега се надявам, че с машините ще бъдат най-малко малко по-спокойни, че няма да може да сработи „ индианската нишка “, където ти дават попълнена бюлетина, ти влизаш, пускаш я и изнасяш празната “, разяснява Георги Свиленски.

По отношение на ГЕРБ Свиленски е безапелационен - корабът се клати. „ В момента те се борят за оцеляване. Когато се изслушваха двамата предприемачи в комисията по проверката, цялата парламентарна група на ГЕРБ влязоха и застанаха като щит зад тях, с цел да не приказват. Самият господин Илчовски им го сподели: „ Вашата свърши. Аз по тази причина започнах да приказвам. “ Бизнесът, като цяло, и освен той, към този момент усеща, че пътят на ГЕРБ във властта завършва “, посочи депутатът от левицата.

„ Този парламент върна парламентаризма в пленарната зала. Дебатите започнаха да се случват и ангажира още веднъж вниманието на хората. Със сигурност може и да сме позволили някоя неточност през тези 9 работни дни на Народното събрание, само че мога да кажа безусловно отговорно, че предложихме и отстояваме с всички сили поетите ни задължения към българските жители. Борихме се до дъно Закона за преизчисляването на пенсиите да влезе в действие. Борихме се до дъно за мораториума. За страдание, Народното събрание ще остане в историята единствено с измененията в Изборния кодекс “, приключи с равносметка от 45-ото Народно заседание Георги Свиленски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР