В последните години банките у нас драстично увеличиха таксите за

...
В последните години банките у нас драстично увеличиха таксите за
Коментари Харесай

Ежедневно банкиране без такси – възможно ли е?

В последните години банките у нас фрапантно усилиха таксите за поддръжка на сметка, за изтегляне от банкомат, за преводи, за издаване на дебитна карта... В условия на инфлация, българите усетиха по джоба си този растеж на разноските. Неслучайно финтех компании като Revolut набират от ден на ден консуматори. Възможно ли е, обаче, да получиш сигурността, която дава една банка, без да плащаш такси за всяка нейна услуга?

По-рано тази година една от най-иновативните банки в страната – tbi bank, показа своето актуализирано. С тях, сходно на Revolut, tbi дава опция за гратис разкриване на сметка с дебитна карта, които нямат и такса за поддръжка. Видяхме, тествахме и обобщихме усещанията от услугата. Ето какви преимущества и дефекти открихме.

0 лева такси
С няколко клика единствено за минути успяхме да изтеглим tbi bank app, да подпишем контракт за разкриване на разплащателна сметка и да поръчаме neon карта. Всичко става напълно през приложението, изцяло гратис. Картата пристигна на посочения адрес с безвъзмездна куриерска доставка. 
Преводите по мобилен номер от един консуматор до различен са незабавни и също по този начин изцяло безвъзмездни. Носителите на neon карта могат да се възползват от 2 безвъзмездни тегления месечно (до 800 лева, в случай че банкоматът няма другo ограничение). 
Нещо, което ни изненада прелестно, е бонусът от 20 лева, който се оказа, че получава всеки консуматор след първата си трансакция с neon картата.

0% рента
Картата neon, с изключение на като елементарна дебитна карта, служи също по този начин и като шопинг карта за разсрочване на заплащанията на направени покупки. Ако някой разход идва допълнително за месечния бюджет на потребителя, то той може да го раздели на три равни месечни заплащания без лихви и такси. Приложението предлага и варианти за разсрочване на заплащанията за по-дълъг интервал от време, само че против дребна такса. Тези функционалности несъмнено улесняват извършването на покупки. И въпреки всичко, прекарването щеше да е цялостно, в случай че neon картата имаше интеграция с цифровите портфейли Гугъл Pay и Apple Pay. От банката споделят, че по-късно тази година ще бъде добавена и такава опция. Тогава клиентите на tbi с neon ще могат да заплащат безконтактно единствено с телефон.



Плащане на битови сметки без такса
През tbi bank app могат да се заплащат битови сметки без такси към над 700 доставчика на услуги –  електроенергия, водоснабдяване, мобилни оператори и така нататък Плащането може да е още по-удобно – има опция да се основават темплейти за всички снабдители, към които потребителя заплаща от време на време сметки. 

Удобно е да се икономисва
Освен че няма такси за издаване и поддръжка, разплащателната сметка към картата носи рентабилност от 2.1% за суми до 2 000 лева (и 0.15% за суми сред 2 000 и 200 000 лева.). Предимство, което даже финтех фирмите към момента не оферират. Тази функционалност, обаче, е налична единствено за левова сметка, не и за такива в евро.
Интересна функционалност на tbi bank app e и опцията за слагане на спестовни цели, задаване на периоди за постигането им и постоянно заделяне на дребни суми във виртуална „ Касичка “. По всяко време спестеното може да се добави към сметката по картата neon – става за секунда, единствено с едно допиране.

Извод
Като цяло tbi bank app, дружно с neon карта, към този миг наподобява дават най-изгодните условия за всекидневно банкиране в България. Фактът, че всичко се случва само през приложението и без нужда от посещаване на клон, несъмнено улеснява и икономисва време. Това, което липсва на услугата, с цел да покрие упованията и най-взискателните консуматори, е интеграцията с цифрови портфейли и опцията за издаване на виртуална карта, защото все още е наложително приемането на пластика.
Ще следим с интерес какви нови функционалности ще бъдат добавяни в приложението и картата neon през идващите месеци.

(в материала има продуктово позициониране)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР