В последните дни се обсъжда намерението на мобилните оператори да

...
В последните дни се обсъжда намерението на мобилните оператори да
Коментари Харесай

КЗП е допуснало неравноправна клауза в общите условия на мобилните оператори

В последните дни се разисква желанието на мобилните оператори да покачат месечните абонаментни такси към потребителите поради инфлацията. Има аргументирани техни мнения, в които заявяват държание на почтеност и професионална подготвеност, като оферират принцип за нарастване, което ще бъде по-ниско от плануваното в клаузите от общите условия в договорите с клиентите. След приемане на информацията за желанията от страна на мобилните оператори и след слагане на въпроса в публичното пространство посредством медиите, Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) и вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова реагираха с дейности, които съгласно мобилните оператори, в случай че те поправят своето държание, ще се получи по-голямо нарастване на таксите за потребителите. „ До този миг към момента не сме видели заповед или административен акт от страна на КЗП или министър Нинова за възбрана на повдигането на цените, което ще бъде непазарен механизъм “, съобщи Пейо Майорски, ръководител на Асоциацията за отбрана на потребителите.

Този спор към сегашния миг, в това число и идното нарастване на месечните абонаментни такси към потребитлеите, щеше да бъде избегнат, в случай че КЗП беше изпълнила своите отговорности по закон, изясни Майорски. Законът за отбрана на потребителите споделя, че когато е планувано държавен орган (в случая Комисията за контролиране на съобщенията) да утвърждава общите условия на договорите с консуматори и следващи промени в тях, те се изпращат на КЗП за стовище за съществуване на неравноправни клаузи и чак откакто ги утвърди, тези общи условия влизат в действие. Клаузата, предмет на сегашния спор, планува нарастване на месечната абонаментна такса при справедливи стопански предпоставки, а в общите условия няма реципрочна на тази, че при справедливи пазарни предпоставки (например дефлация), ще бъде понижена. През годините при дефлация цените е трябвало да бъдат намалявани от мобилните оператори, изясни Пейо Майорски от АЗП.

Така се получава щета за потребителя, която води до доста нерановесие сред правата и отговорностите на търговеца /доставчика на услугата/ и клиента. Тази класическа неравноправна уговорка можеше да бъде отхвърлена от КЗП преди да бъдат признати общите условия. Тъй като става дума за краткосрочни контракти и естествени стопански порцеси, телекомите би трябвало да могат все още на ценообразуване на услугата да плануват и обмислен нормалната инфлация, която се движи в прогнозируеми рамки. Възниква главно въпросът за какво КЗП е разрешила да съществува в общите условия на мобилните оператори неравноправна уговорка, която поражда сериозен спор сред телекомите и потребителя.

Ако същата не бе утвърдена от КЗП, към днешния миг нямаше да има основано обществено напрежение в обществото от безучастие или нездравословно за потребителите деяние на КЗП. Излиза, че КЗП са защитавали ползите на мобилните оператори от дълги години. По тази причина от Асоциацията за отбрана на потребителите продължаваме да желаеме оставката на ръководителя Димитър Маргаритов и членовете на Комисията, добавя Майорски.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР