В последните дни преди Коледа от издателство Емас“ ни поднасят

...
В последните дни преди Коледа от издателство Емас“ ни поднасят
Коментари Харесай

Посрещаме празниците с очарователната Балада за един счупен нос

В последните дни преди Коледа от издателство „ Емас “ ни сервират една ексцентрична, само че стопляща сърцето история, идваща от Норвегия – „ Балада за един строшен нос “ от един от най-извесните детско-юношески създатели в страната Арне Свинген. Издателството е избрало това заглавие за специфичната си поредност „ Европейски разказвачи “, която приютява най-хубавото от литературата за млади читатели на континента, а преводът е на награждаваната Ева Кънева.
Тринайсетгодишният Барт е безвъзвратен оптимист, въпреки да не му е леко. Умее да вижда всичко откъм хубавата страна. Майка му в никакъв случай не сменя чаршафите у дома. Толкова по-добре – таман няма да откри съмнителната му сбирка от фотоси под матрака! Майка му не пазари? Е, не е болежка за умиране. Има къде-къде по-страшни неща. С най-хубавото момиче от класа не могат да бъдат гаджета. Е, нищо! Нали въпреки всичко седи до нея в клас. Барт не може да си предложения другари у дома, тъй като с майка му живеят единствено в една стая. Да, само че пък си има MP3 плейър.
В учебно заведение е новобранец, а от горната страна на всичко постоянно яде пердах на тренировките по бокс, които посещава единствено поради майка си. Но той не унива. От философската настройка на Барт мъдрост могат да почерпят освен децата, само че и възрастните. „ Човек просто би трябвало да одобри някои неща в живота “ – уверен е вътрешно той. И да си откри отдушник. Неговият отдушник е музиката. И то не каква да е музика, а оперна. Сложи ли си слушалките, не помни за всички неприятности. И доста обича да пее – само че единствено в тоалетната. Там умерено отпуска гласа си.
Никой даже не подозира за гения му, до момента в който един ден съученичката му Ада, с която седят на един чин, не го моли да й направи запис със свое осъществяване. Силно впечатлена от гласовите му данни, Ада незабавно връчва диска на класния, уверена, че прави услуга на скромния Барт. Съучениците са във екстаз, а класният афишира, че Барт ще закрие тържеството по случай края на образователната година. Най-сетне Барт има опцията да се влее в редиците на харесваните в учебно заведение. Има обаче един проблем: Барт не може да пее пред хора...
„ Балада за счупения нос “ е очарователна история за смелостта, за страха, за издевателството в учебно заведение и за музиката. Но най-много история за съдбоносните дни в живота, за дните, когато те залива лавина от събития. А след това към този момент нищо не е същото.
Норвежкият публицист Арне Свинген е роден през 1967 в Осло и е създател на цели 99 книги, преведени на 20 езика! От 22 години работи като публицист на цялостен работен ден. Посвещава огромна част от времето си на визити в норвежки учебни заведения и срещи с възпитаници. Приел е за своя персонална идея да стимулира децата и най-много момчетата да заобичат четенето. Арне е измежду норвежките писатели с най-вече участия в литературния четения в библиотеки и културни институти. Проучване, извършено през ноември 2019 година, демонстрира, че в класацията на най-заеманите норвежки създатели (автори както на детско-юношеска литература, по този начин и на литература за възрастни, както и на документалистика) в норвежките библиотеки Арне Свинген се подрежда на трето място.
Особено огромен триумф писателят реализира с „ Балада за един строшен нос “, издадена през 2012 година – разказ, напоен с комизъм и горест, с оптимизъм и отчаяние. Книгата е номинирана за редица награди и е удостоена с влиятелната Литературна премия на Норвежкото министерство на културата, както и с френско-белгийска и американска литературна премия. „ Балада за един строшен нос “ е най-превежданият разказ на Арне Свинген и е издадена в шестнайсет страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР