В последните дни на отминаващата година Национална мрежа за децата

...
В последните дни на отминаващата година Национална мрежа за децата
Коментари Харесай

НМД за успехите в детските политики през 2023

В последните дни на отминаващата година Национална мрежа за децата прави къс обзор на най-важните дела, за които Мрежата се застъпва през последната година и на постигнатото в политиките за децата и фамилиите у нас през 2023 година

Семейството на Национална мрежа за децата се е нараснало с още 5 цивилен организации, работещи в поддръжка на децата и фамилиите у нас. С тях част от НМД са към този момент 135 организации и деятели от цялата страна. Над 20 от тях, освен през 2023 г,. само че и в месеците преди този момент, водиха борба с институциите за обезпечаване на медицински храни за нуждаещите се. Това е и една от огромните победи на НМД през годината - през септември НЗОК одобри 2 кода, посредством които над 550 български деца ще получават лечебна храна като грижа от страната, вместо да чакат на дарителски акции. За тази извоювана борба НМД и Общност МОСТОВЕ получиха и две самопризнания - " Застъпник на годината 2023 " в годишните правозащитни награди „ Човек на годината " и " Агент на смяната " на фондация „ Сошъл Фючър " в категорията " Екип ".

Общественият съвет е една от седемте точки на Националната гражданска самодейност " За същинска детска болница ", зад която застанаха над 6000 души през 2020 година Три години по-късно Съветът е реалност. Той е извънредно значим за гарантирането на бистрота, гласност и публичен надзор над основаването на детската болница. В допълнение - НМД осъди Министерство на здравеопазването да даде обществено Националната тактика за детско и юношеско здраве и педиатрична грижа, която възнамерява детското опазване на здравето до 2030.

Над 20 ограничения, за които НМД от години се бори в областите детско опазване на здравето, обучение и обществени политики и поддръжка на фамилията, станаха част от Управленската стратегия на Министерски съвет. До март 2024 година се планува приемането на Национална карта на обществените услуги, която да възнамерява задоволително на брой места, в които деца и родители да могат да търсят поддръжка и помощ. Сред другите цели, които Правителството заложи в програмата си са: обезпечаване на съвременна здравна инсталация до края на 2024 година за най-малко 10 педиатрични клиники и отделения в лечебните заведения за болнична помощ; продължаването на активността на просветителните посредници в учебните заведения и детските градини; дефинитивно прекосяване към едносменен режим в учебните заведения и превъзмогване на дефицита тук-там в детските градини и ясли и други

През 2023 година членовете на Мрежата за правна помощ към НМД станаха 22-ма и помогнаха на организации и жители в над 50 правни проблема. Голяма победа през тази година в работата на Мрежата за правна помощ е най-сетне осъществената промяна в детското правораздаване - обвинени и обвинени в наказателното произвеждане и по-щадящо отнасяне на децата жертви на закононарушения. Благодарение на застъпничеството на Мрежата за правна помощ и Български хелзинкски комитет през 2023 година, промяната обхвана и Закона за Министерство на вътрешните работи. Беше комплициран и завършек на публикуването на персоналните данни на публично порицани деца.

Успех реализира и идеята на НМД за промяна в системата на осиновяване в поддръжка на близо 2 000 000 българи, а Европейският комитет по обществени права към Съвета на Европа позволи груповия иск на НМД за детските градини до разглеждане всъщност. Кулминацията следва през 2024 година И още - за първи път беше призната наложителна медиация по необятен кръг търговски и цивилен каузи - също една от огромните дела на Мрежата за правна помощ на НМД.

През 2023 година Мрежата е подкрепила над 3200 фамилии, 1265 от които деца под 8 години, в това число 180 деца с увреждания и 639 с риск от закъснение в развиването по взаимен план с EASPD Брюксел, УНИЦЕФ и Социалната чайна - Варна. А дружно с Коалиция HPV организацията се застъпва посредством разнообразни начинания за повишение на имунизационното покритие и разширение на обсега на имунизацията против Човешки папилома вирус за девойки на 11 и 12 години - на национално и европейско равнище.

На локално равнище НМД сътвори механизми за непрекъсната взаимна работа с разнообразни народни представители, част от Парламентарна група за децата, а на интернационално - осъществя взаимно покровителство на европейско равнище с мрежата на Eurochild по Европейската детска гаранция, изкореняването на детската беднотия, изключително измежду ромската група и предварителната защита на разделянето на фамилиите.

Чрез самодейностите си за детско и младежко присъединяване НМД оказа помощ 240 младежи да се включат като респонденти по 6 тематики в границите на стратегия " Деца откриватели " към Младежка мрежа " Мегафон ", а 2-ма младежи от програмата показаха отчет на тематика " Смислено детско и младежко присъединяване " пред Комитета по правата на детето на Организация на обединените нации в Женева. В последните дни на годината стана ясно и че мегафонец е определен за дете съветник към Children`s Advisory Team на Child Rights Connect измежду над 130 претенденти от целия свят. Най-голямото събитие на НМД за гражданско присъединяване на деца и младежи тази година беше по-голямо от всички предходни издания - залата на Voice It едвам побра всички 260 младежи, които пристигнаха да беседват с политиците за издевателството в учебно заведение, образователната стратегия и спорта и здравословната храна. Времето по сюжети беше просрочено поради многочислените въпроси от децата. Събитието донесе и обичан хаштаг за годината - #СелфиСПремиера.

В началото на 2023 година НМД започва акцията си " Ръчкатор ", която разрешава на елементарни жители да ръчкат институциите аз си свършат работата. Над 400 000 сръчквания за избавяне на Националния център за безвреден интернет събра интерактивната платформа " Ръчкаторът ", с която хиляди деца, родители и жители от цялата страна желаеха от трима министри да обезпечат единствения Център, който получава над 30 000 сигнали за онлайн принуждение над деца годишно. Няколко седмици по-късно НМД показа и дванадесетото издание на годишния си отчет „ Бележник ". В неговото основаване участваха над 200 специалисти, деца, младежи и фамилии, а оценката, която документът сложи на страната в грижата й за децата, беше 3,33.

Извън идеите по покровителство, посредством целеви акции, НМД е подкрепила над 70 деца в потребност от област Царево, Кърджали, Бяла Слатина и Търнава да започват новата образователна година. Благодарение на великодушни донори и компании бяха събрани над 20 000 лв., които исгуриха образователни принадлежности, униформи и изхранване в учебно заведение. Над 400 са подкрепените с хигиенични артикули, предоставени от DM на стойност близо 20 000 лв., раздадени благодарение на организациите членове по места. Точно 3 428 деца и младежи получиха мечтаната книга за Коледа от хора от цяла България посредством предколедната акция на НМД „ Едно дете чака магия. Стани вълшебник - подари му книга! ".

Национална мрежа за децата изпраща 2023 година с сполучливо осъществени 21 партньорства с бизнеса - компании от цяла България, съдействали за развиването на Мрежата и нейния разцвет и известност. За виновните към детските политики компании НМД продължава да развива и своя документ „ Компания, другар на детето ". Сред обществено виновните предприятия в региона на правата на децата и фамилиите са Банка ДСК България, A1, Lidl, УникредитБулбанк, Кауфланд и други

През 2024 година НМД ще продължи застъпничеството си по политиките, които останаха без въвеждане на положителните практики. От Мрежата ще упорстват за несъмнено финансиране на Центъра за безвреден интернет, за синхронизирани политики в ранната детска грижа, за изработването и приемането на Национална тактика за детето и фамилията, за построяването на Национална детска болница без повече отсрочване и за още доста други усъвършенствания за децата и фамилиите у нас. Над 960 медийни изявления, както и изявленията и репортажи в радиа и малките екрани са обърнали внимание на значимите в политиките за децата тематики през 2023 година, на които НМД е била основател или деен покровител през последната година. През идната от Мрежата чакат още по-голяма сензитивност и дейна гражданска позиция по тематиките, които касаят децата и младежите у нас и техните фамилии.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР