В последните дни на отминаващата 2022 г. разговаряме с Драгомир

...
В последните дни на отминаващата 2022 г. разговаряме с Драгомир
Коментари Харесай

Драгомир Желев, Delta HighTech: В света на хостинга 2023-а идва с персонализирани услуги и бурни иновации

В последните дни на отминаващата 2022 година беседваме с Драгомир Желев от на българския пазар, учредена през 2009 година, която в миналото десетилетие се утвърди измежду водачите в сегмента.

Сред факторите на триумфа на Делта.бг е специализацията в менажираните хостинг услуги и даването на новаторски и персонализирани облачни решения, с имплементиране на последните технологии и трендове със експерти, сървъри и поддръжка тук, в България, на български език.

През 2015-а сдружението купува една от и преструктурира активността на двата марката под шапката на новата Delta HighTech.

Само преди месец Delta.bg стана.

В последните 3 години вашият бранш се разви с невиждани досега темпове. Как това повлия на бизнеса на Delta.bg?

Така е - в последните 2 години пандемията от COVID-19 наложи нашият бранш да се иновира, тъкмо както всеки различен бизнес, който желае освен да оцелее, само че и да се развива.

Облачните технологии са в основата на това развиване. Cloud решенията не изискваха от фирмите солидни вложения в лична инфраструктура и съоръжение, а вместо това разрешиха потреблението на разнообразни приложения и запаси под " as-a-service " модела.

И въпреки, че България е на последно място в Европейски Съюз по внедряване на облачни технологии в бизнеса, прогнозите са тази наклонност да се обърне в идващите години.

Естествено, това повлия на нашия бизнес и изиска от нас да бъдем на върха на вълната от нововъведения, да предоставим допустимо най-качествените услуги и да открием изрично своята ниша на пазара - най-високото равнище на персонализация , което да отговори на потребностите на нашите клиенти и да реши бизнес въпросите им по безапелационен и професионален метод.

Кое беше най-важното събитие в областта на клауд и хостинг услугите през 2022-а и кое - във вашия бизнес?

Трудно може да се очертае единствено едно събитие, само че както в целия бранш основните направления са иновация, акомодация и персонализация.

Бизнесът на Delta.bg постоянно върви в крачка с новите технологии и за нас значима стъпка напред беше консолидираното на OpenStack в нашата инфраструктура.

За да обясня какъв брой значима крачка напред е това за целия български пазар, ще дам за образец WordPress - съвсем 60% от уеб уеб страниците, които са направени по света, употребяват тази платформа.

Е, OpenStack е революционното решение в облачните технологии, каквото е WordPress за направата на уеб сайтове. Неслучайно експертите назовават OpenStack - " кралят ".

Платформата съставлява програмен продукт с отворен код, който съдържа разнообразни модули, с които да се ръководят услугите. Създадена е през 2010 година взаимно с НАСА, когато облачните технологии към момента не бяха навлезли в всекидневието на потребителите, както е в този момент.

Благодарение на отворения си код, нашите систематични админи в Delta.BG вършат усъвършенствания, с които да усъвършенстват и защитят локалната ни инфраструктура и да максимизират полезността от облачната услуга.

OpenStack дава опция на потребителите сами да ръководят услугата си , да я модифицират съгласно потребностите си и несъмнено, не на последна място да я получат на доста по-достъпна цена.

В OpenStack видяхме решението, от което се нуждаеше българският пазар и взехме решение да го вградим в услугите, които предлагаме за нашите клиенти.

С повишаването на потреблението на клауд въпросът за устойчивостта на кибер офанзиви става все по-актуален. Как го адресирате в компанията? Какви са трендовете в международен мащаб?

В България към момента се сблъскваме с казуса, че потребителите мъчно се доверяват на услуги, които са виртуални. Малко компании със лични сървъри обаче знаят, че времето, в което всекидневно компаниите схващат, че са хакнати най-често е над 2 години, откакто това се случи . Облачната услуга е напълно виртуална - тя не може да се допре или види и по тази причина имаме неверната вътрешен глас, че надалеч по-сигурно е да се употребяват портативни носители.

Важно е да подчертая, че облачната услуга има доста по-високо равнище на отбрана от физическата - тройно предпазени данни, чести бекъпи и цялостен екип от инженери, които непрекъснато работят по протоколите за сигурност.

В същото време обаче, през днешния ден организациите са изложени и на изцяло нов тип опасности, свързани с хакерски атаки и ние в Delta.BG се стараем да сътворяваме все по-строги условия за предпазване и обработка на данни.

Експертите предвиждат, че от ден на ден компании ще влагат имено в предварителна защита против сходни закани и загуба на данни, както и в по-ефикасни решения за киберсигурност в облака, измежду които технологии за разбор и предсказание на евентуални проблеми, както и изкуствен интелект (AI).

Как развиването на изкуствения разсъдък ще промени вашата промишленост?

Изкуственият разсъдък (AI) и машинното самообразование (Machine Learning) са налични най-често като облачни услуги от най-големите в промишлеността, защото работата им изисква голямо количество изчислителна мощност и други запаси, с които малко организации разполагат.

Аз обаче имам вяра, че технологията е експоненциална и скоро ще забележим по какъв начин доста от по-малките снабдители на облачни услуги ще разчитат на изкуствен интелект, с цел да ръководят своите мрежи, инфраструктура, дата центрове, а с това - да дават по-качествени услуги за своите клиенти и консуматори.

Индикациите за идната година са, че множеството огромни снабдители (Google, Amazon и Microsoft) ще не престават интензивно да влагат все по-големи бюджети към AI и ML.

Тренд във финансовия бранш са хибридните multi-cloud модели. Разкажете какво съставляват те и употребяват ли ги българските клиенти?

Очакванията на експертите са, че през 2023 година ще следим все по-голям брой компании (84% от междинните и огромните бизнеси по света), които употребяват услуги на разнообразни Cloud платформи (multi-cloud модел).

В същото време доста от бизнесите са насочени най-вече към хибридни облачни решения, съчетаващи обществени и частни cloud модели. Към наклонността можем да прибавим и все по-масовото потребление на " контейнерни " технологии, при които всяко приложение може да бъде елементарно мигрирано към нова среда, при положение на нужда.

Тази диверсификация на ресурсите във всяка посока подсигурява повече еластичност и сигурност, както и други възможности при положение на обилни промени в работата на дадена cloud екосистема (напр., тази на Гугъл Cloud, AWS, Microsoft Azure и др.).

Ако би трябвало да разясня българския пазар, той е доста разнороден и мъчно бих могъл да обобщя до каква степен съумяваме да се възползваме от упоменатите горе благоприятни условия.

Официалните източници демонстрират ниска приложимост на облачните технологии като цяло (и последно място в Европейския съюз). В същото време следим бързо развиване на електронната търговия, финтек и аутсорсинг промишленостите.

Силно се надявам от ден на ден компании да се обръщат към специалистите по тези въпроси, тъй като добавената стойност от едно просто и към този момент съществуващо решение може да бъде голяма... стига да я открият.

Недостигът на висококвалифицирани фрагменти на нашия пазар сякаш доближи своя пик в последната година. Как се справяте с този проблем?

Честно казано, в последните години ние не сме се сблъсквали с дефицита на фрагменти като проблем. Това може би е извънредно на фона на обстоятелството, че експертите, които работят при нас са висококвалифицирани.

Факторите за сполучливото създаване на екипа ни са няколко, само че може би преди всичко е бурното развиване на сферата, което обезпечава на екипа непрекъснати провокации, нови планове, нещо друго всеки ден.

Работим с най-новите и потвърдени технологии на международните пазари. Паралелно, непрекъснатото учене е извънредно значимо за нас. Всичките ни експерти годишно получават интернационално приети документи и са LPI, Red Hat и Cisco сертифицирани инжерери.

Не на последно място, това са хора, които припознават нашите полезности като свои. Убеден съм, че всеки един човек в компанията би се отнесъл към проблем или проблем на наш клиент, както бих го направил аз. Така държим супер високо равнище на персонализация, а в решенията, които осъществяваме за нашите клиенти, сме водени от нововъведенията.

Какви промени провокира гладът за ИТ експерти на нашия пазар?

Един от най-сериозните и явни в нашата работа проблеми на българския пазар е безапелационната неспособност на фирмите, които не са софтуерни, да поддържат първокласен екип от систематични админи и DevOps инженери.

И повода за това е по-скоро бурното развиване на технологиите, а не толкоз неналичието на фрагменти. Рядко единствено един систематичен админ и няколко вътрешни сървъра могат да обезпечат акомодация към всички новости в сферата и застраховане на потребностите на един онлайн магазин да вземем за пример.

Затова в годините последователно започнахме да предлагаме DevOps като услуга на нашите клиенти - това по едно и също време им икономисва запаси, само че и им дава голямата добавена стойност цялостен екип от топ експерти да вземат решение въпросите и да поддържат бизнеса им.

Големите снабдители на клауд услуги в света все по-усилено оферират и създаване на уеб уеб сайтове, приложения и цифрови решения без нужда от писане на код. Делта.бг работи ли в тази посока?

Категорично да и то в няколко посоки, които занапред ще развиваме. Вярваме, че тази досегаемост на новите технологии ще развърже ръцете на още повече компании да основат новаторски планове и решения в облачна среда, с което да доближат оптимално равнище на растеж за своя бизнес.

Кои сфери и бизнеси най-добре се приспособиха и цифровизираха в последните 3 години съгласно вашите наблюдения?

На първо място тези, които схванаха, че който не върви напред, върви обратно. Мина времето, в което правиш един уебсайт, или купуваш един сървър в офиса и с това завършват уговорките за идващите години.

Дигитализацията и софтуерната иновация са непрекъснати процеси за всяка една компания. В практиката си имаме доста образци какъв брой значими може да са те даже за обичайните офлайн бизнеси, като счетоводни услуги, адвокатски услуги или производства.

Разбира се, най-големият ни фокус са и най-бързо разрастващите се онлайн бизнеси - медийни групи, ритейл, фарма, гейминг и финтек компании.

В последните години имаме изключителни истории на триумфа с огромни български компании, които ни се довериха и дружно постигнахме доста - измежду тях са Технополис, Happy, Dir.bg, Sopharma, bTV, eBag.

Защо една компания би избрала български хостинг снабдител при голямото съществуващо разнообразие на интернационалния пазар?

Може би малко хора си дават сметка, че хостингът е по-скоро местна услуга. И макар че могат да намерят снабдител на всички места, всеки километър разстояние от физическите сървъри ще се отразява върху латенцията на връзката.

Също по този начин, в случай че няма непрекъснато обслужване (нещо типично за нашия пазар и безусловно екзотично по света), евентуално няма да има бърза реакция в моменти на потребност. Трети значим фактор, който постоянно е бил водещ за нас в Jump.bg, е транспарантната ценова политика и бизнес практики мощно насочени към потребностите на клиента.

Относно избора на хостинг компания от компании с по-големи и по-сложни потребности, евентуално това, което отличава Делта.бг е безусловно неповторимият ни екип от инженери и готовността ни за равнище на персонализация без аналог на пазара.

Едва когато имаме решение на бизнес въпросите на нашите клиенти, прекосяваме с тях към дълготрайно партньорство. Не мога да кажа, че всеки би трябвало да търси това, тъй като това просто е нашата ниша. Но практиката демонстрира, че по-премиум услугата в действителност усъвършенства разноските, колкото и да е извънредно.

И за край - в коя област очаквате да има взрив през 2023 година?

Бурното развиване на Cloud технологиите даде подтик на платформите за стрийминг услуги, като Netflix, Spotify и други Благодарение на тях има нови благоприятни условия да гледаме телевизия и слушаме музика, промени се и метода, по който играем игри и консумираме гейминг наличие.

С все по-мащабното покритие на 5G мрежите ще се появят и по-голям брой услуги и консуматори на точно на такова наличие, чието разпространяване изисква повече запаси от това на по-добре познатите формати.

Следим тренда при нашите клиенти от гейминг промишлеността напълно от близко на ежедневна база. Това е и повода да считаме, че 2023-та и идващите няколко години ще са извънредно удобни за тяхното развиване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР