В последните дни на отминалата година екип на Българското дружество

...
Коментари Харесай

БДЗП и доброволци изградиха платформа за гнездене на птици в защитена местност „Ятата“

В последните дни на отминалата година екип на Българското сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/ с помощта на доброво лци приключи построяването на платформа за гнездене на птици в предпазена околност „ Ятата “ край град Белослав край Варна. 

Изкуствените платформи са основни уреди, които потвърдено притеглят за гнездене птиците и усилват популации им в избрани зони. В България добър образец за това са влажните зони към Бургас, където има основани няколко сходни гнездови местообитания.

Защитена околност „ Ятата “ се отличава с богато видово многообразие от птици през всички сезони . На територията ѝ са открити 208 типа птици, от които 82 са включени в Червената книга България. От срещащите се типове 89 са от европейско природозащитно значение .

Въпреки това зоната предлага лимитирани благоприятни условия за гнездене на някои типове водолюбиви птици като речната рибарка, кокилобегача и други, чиито гнездови местообитания са прекомерно характерни. Тези типове се срещат по време на миграции , само че не гнездят или се развъждат нерегулярно с ниски числености, както в Ятата, по този начин и в прилежащо разположената по-голяма предпазена зона „ Варненско-Белославско езеро “.

От БДПЗ показаха вяра, че е през гнездовия сезон птиците ще се заселят и на новоизградената платформа .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР