В последните дни, както към компании, така и към физически

...
В последните дни, както към компании, така и към физически
Коментари Харесай

Киберпрестъпници мамят с името на бившия шеф в ГДБОП Явор Колев

В последните дни, както към компании, по този начин и към физически лица, се популяризира фишинг имейл, в който се показва името на някогашния началник на отдел " Киберпрестъпления " в ГДБОП Явор Колев. В имейла има прикачен документ, в който се твърди, че получателят предстои на санкция в огромен размер. " Предупреждаваме, че това е машинация! ", сигнализираха от Застрахователна компания " Лев Инс ", където понастоящем работи Колев. Съоснавател на компанията е Алексей Петров, който бе показно разстрелян в средата на август м.г. на Витоша.

" Явор Колев извършва функционалностите на шеф " Информационни технологии и киберсигурност " в ЗК " Лев Инс " АД и от дълго време не е част от структурите на ГДБОП. Той в никакъв случай и под никаква форма не е изпращал подобен имейл или подписвал подобен документ. Във фишинг измамата има апел за заплащане на огромна сума пари. Ако сте адресат на подобен имейл, съветваме Ви да не предприемате никакви дейности, да не отваряте никакви линкове и да не правите парични преводи. Бихме предложили да сигнализирани органите на реда ", декларират от застрахователната компания.



Явор Колев има 25-годишен опит в битката с проведената и високотехнологичната престъпност. Той е основател на структурите за противопоставяне на кибирпрестъпността в България, като близо 15 години е техен началник, както в Министерство на вътрешните работи по този начин и в ДАНС. От 2019 година е избран за Национален координатор по киберсигурността и Секретар на Съвета по киберсигурност при Министерски съвет на Република България.

Преминал е голям брой специализации в региона на киберпрестъпността, електронните доказателства и интернационалното съдействие в региона на правоохраната. Автор е на методологии за следствие на закононарушения против авторските права в областта на телекомуникациите и софтуерното пиратство, както и за гонене на причинителите на киберпрестъпления. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР