В последните дни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев

...
В последните дни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев
Коментари Харесай

Опасното говорене против ваксините

В последните дни основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев упорито изяснява, че има условия за зараза от морбили у нас. Антиваксърите, несъмнено, съзряха в неговата интензивност възобновяване на проваксиналната акция, макар " потвърдените вреди ", които имунизациите нанасят. На доктор Кунчев това му е работата - да следи епидемиологичния декор и да предизвестява в точния момент, в случай че се зададе заплаха. В това си начинание обаче той е безпричинно уединен.

Обикновено след негово изказване се обаждат двама-трима имунолози или вирусолози за поддръжка, до момента в който общопрактикуващите лекари срамежливо мълчат. Може би ги тормозят слуховете, че някои техни сътрудници попълнят здравни картони с неосъществени имунизации. Друг, също толкоз обезпокоителен слух е, че в някои частни детски забавачници хората са прогресивни и надали не набират най-вече неимунизирани деца. Това е недоказуемо, никой към момента не се е издал, а и информацията се разяснява най-вече в обществените мрежи и на " персонални ".

Но презумпцията, че можеш да си позволиш да пуснеш неимунизираното си дете измежду имунизираните му връстници би трябвало съществено да ядоса тези " заблудени " родители, които към момента си фантазират, че имунизациите защищават децата им от към този момент сякаш несъществуващи заболявания. А в случай че, не дай Боже, решат да надигнат глас, биват нападани с всевъзможни шокиращи теории, които варират от " следващия скрит план на бялата мафия против народа ", през аутизма, та даже и до съществуването на " сътрудници за неплодородие " във имунизациите.

Какво се случва в Европа, а и у нас, откогато " прогресивните " набират скорост? Само за две години (2015-2017) броят на заболелите от другояче " мъртвите заболявания " е повишен четири пъти. Това принуди Европейската комисия и Световната здравна организация да припомнят, че единственият метод да предотвратим смъртоносна зараза е имунизирането. И че всяка страна би трябвало да направи нужното, с цел да подсигурява сигурността на жителите си.

Миналата година във Франция да вземем за пример се взе решение от 2018-а всички деца да бъдат имунизирани наложително против 11 заболявания. Дотогава наложителни бяха единствено имунизациите против дифтерия, тетанус и полиомиелит. Премиерът Едуар Филип заключи обстановката в страната с изречението: " Неприемливо е в родината на Пастьор деца да умират от морбили. " Така от тази година френските деца се имунизират наложително и против коклюш, морбили, заушка, рубеола, хепатит В, хемофилус инфлуенце, пневмококи и менингококи. Мярката беше взета откакто в страната се усилиха случаите на морбили, а имунизационното покритие падна под оптималните 95 %. Анкета, извършена година по-рано в страната обаче сподели, че 41 % от родителите са срещу имунизациите.

Гореща за антиваксърите беше предходната година и в Италия. През пролетта разногласията " за " и " срещу " имунизациите се трансфораха даже в политическа тематика, тъй като бяха съществена дъвка сред демократите и извънредно десните сили. И това се случи на фона на зараза от морбили с над 5000 инфектирани. Това е шесткратно нарастване на заболеваемостта, близо една четвърт от всички случаи в Европа. В тази конюнктура бе признат закон за наложително имунизиране против 10 заболявания. Децата, които не са имунизирани, не могат да стартират образованието си в държавно учебно заведение. Неспазването на закона се санкционира с санкция от 500 евро.

Всъщност тъкмо от Италия е импортиран следващият случай на морбили у нас. Майката и детето идват към този момент инфектирани, дамата сега е в тежко положение в Инфекциозна болница. Миналата година, когато в Столипиново избухна зараза от морбили, болестта беше импортирана от Германия. Там имунизирането към момента е целесъобразно, само че поради голямата емигрантска вълна дебатите за наложителни имунизации стават все по-настойчиви. Ние сме заклещени сред страни, които са в предни позиции по заболеваемост в Европа. Миналата година имаше взрив на морбили в Румъния с 5000 случая и в Гърция и Сърбия с по хиляда.

При последната записана зараза от дребна шарка у нас през 2009-2010 година заболелите бяха 24 хиляди, а смъртните случаи - 24. Сега си имаме морбили от импорт, а ваксиналното покритие в страната се колебае сред 93-95 %. Разполагаме и с все по-нарастваща група инициативни родители, които употребяват всевъзможни маневри, с цел да заобиколят наложителното със закон ваксиниране. Имаме и маргинален етнос, който непрестанно мигрира и мъчно може да бъде обзет даже с целенасочена акция. Но друг етнос е главният проблем в тази ситуация. Опасни са ония, които въодушевено приказват против нуждата от имунизации. Те четат " последните научни проучвания " по тематиката, могат да цитират от раз най-малко три " действителни " случая на деца повредени тъкмо от ваксини и да ви дадат методика, по която да заобиколите закона и да не " застрашавате " живота на детето си с ваксиниране. Толкова са способени, че даже един основен държавен здравен контрольор не може да им се опре. Обединяват се в групи в обществените мрежи, следват ги десетки хиляди родители и ревниво ги четат. Организират и митинги, на които се събират приблизително по 20-30 родители и стават все по-настойчиви в настояването си имунизациите да бъдат оповестени за целесъобразни (което в техния вид значи - вредни).

А по това време, в множеството африкански страни, ваксинирането на децата се е трансформирало в вяра. Ваксините се слагат в по-ранен период, интервалите при реимунизация се по-къси. Безпросветните локални родители даже не помислят да слагат под подозрение нуждата от ваксиниране. Вероятно тъй като са виждали зараза с очите си, губили са деца, поради невъзможността болестта да бъде овладяна. Научили са го по сложния метод. И ние натам сме тръгнали.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР